Turizmus: ilyen jó még sose volt?

2016. április 08. péntek - 15:01 / piacesprofit.hu
  •    

Újabb rekordévet vetít előre a Szallas.hu első negyedévre vonatkozó elemzése, miszerint a tavalyinál is nagyobb mértékben – mintegy 11,7%-kal – bővült a belföldi turizmus. Ebben fontos szerepe volt a három hosszú hétvégének, melyeken a wellness-szállodák kerültek főszerepbe. Tavalyhoz képest a SZÉP-kártya költés is jelentősen emelkedett, míg a hazai úti célok közül Budapest, Eger és Gyula lépett a dobogóra.

A foglalások átlagos hosszát tekintve a három éjszakára szóló belföldi pihenések ugrottak meg leginkább, közel másfélszeresére 2015 első negyedévéhez képest. „Ez elsősorban annak köszönhető, hogy szemben az előző évvel, 2016 első három hónapjában háromszor annyi volt a kikapcsolódással tölthető hosszú hétvégék száma” – magyarázta Szigetvári József, a Szallas.hu ügyvezető igazgatója. A tél végi és kora tavaszi hidegek ellen az utazók közel fele a wellness-szállodák gőzfürdőibe menekült, melyeknek többnyire a 3-5 csillagos hotelek adtak otthont. A foglalások átlagértékét elemezve 20 százalékkal bővült a pihenésre és szállásra fordított összeg. „Ez a növekedés csak részben magyarázható azzal, hogy a magyarok a wellnessezésnek teret adó drágább szállásokat keresték, érvényesülni látjuk az idei évre jósolt 4-5 százalékos áremelkedést is” – tette hozzá Szigetvári József.

szechenyi_furdo_pixabay

Kép:Pixabay

Már most felfutott a SZÉP-kártya

A turisztikai piac szereplői számára az év eddigi legtelítettebb napja március 12-ére esett, a négy napos szünetet rekordszámban nyitották a magyarok egy kiadós pihenéssel. Ennek is betudható, hogy az első negyedévben közel 80 százalékkal többen, ráadásul nagyobb értékben fizettek SZÉP-kártyával, mint tavaly. „A következő időszakot tekintve a SZÉP-kártya felhasználás tetőzni fog, hiszen május 31-éig válthatók be a 2014 során feltöltött összegek” – mondta el Szigetvári József, aki hozzátette, ennek a juttatási formának az év minden időszakában meghatározó szerepe van a belföldi turizmusban. Eltörlése szinte biztosan megtorpanásra kényszerítené a szektor fejlődését – mivel évi 130 milliárdot kaszál az állam a kidobásra ítélt elemeken.

Más cégeknek adhatjuk a pénzt, amit nem nyaraltunk el
A dolgozóiknak SZÉP-kártyát adó cégek dönthetnek úgy, hogy a kártyán megmaradt pénzekről lemondanak a belföldi turizmus élénkítése javára – egy új rendelettervezet szerint.

A tél városai a határon innen és túl

Bár a települések toplistájának első két helyét idén is lefoglalta magának Budapest és Eger, mellettük csak a tavaly negyedik helyen álló Hajdúszoboszló tudta megőrizni pozícióját. Míg az előző évi harmadik helyezett Pécs, és a tőle nem sokkal lemaradó Debrecen is hátrébb csúszott a kedveltségi listán, addig Gyula a tavalyi kilencedikről a harmadik helyre ugrott idén. Hévíznek és Siófoknak is sikerült betörnie a 10 leglátogatottabb település közé.

„Az évnek ebben a szakaszában nem meglepő, hogy a fővárosi régió tör az élre a megyék rangsorában, ugyanis a vendégforgalom közel negyede is Pest megyében koncentrálódik, melyet Eger otthona, Heves megye követ” – magyarázta Szigetvári József. Miskolctapolca eddigi sikere fellendülést hozott a megyének is, így Borsod-Abaúj-Zemplén idén már a dobogó harmadik fokáról várja a további foglalásokat és látogatásokat.

A Szallas.hu elemzése alapján a határon túlra a síelés és városnézés szerelmesei indultak útnak leginkább. Szlovákia és Lengyelország síparadicsoma, Donovaly és Zakopane bizonyult a két legvonzóbb úti célnak, míg Krakkó és Prága magával ragadó szépsége és közelsége is nagy számban vonzotta a magyar utazókat.

Félmillió euró turisztikai munkahelyteremtésre
Az Európai Bizottság ötszázezer eurót biztosít Ujhelyi István munkahelyteremtő javaslatához. Újhelyi még 2015-ben nyújtotta be a brüsszeli testülethez a „Youth on the SPOT – Special Partnership On Tourism” nevet viselő programot, amely a turisztikai szektor munkahelyteremtő képességére támaszkodva kíván enyhíteni az európai tagállamokat egyre jobban fojtogató ifjúsági munkanélküliségen – írta a Turizmus.com. Jelenleg 5,4 millió fiatal próbál eredménytelenül munkához jutni a kontinensen. A magyar politikus által benyújtott projekt az európai döntéshozók és a turisztikai szektor képviselői között szorgalmaz speciális együttműködést, amely a programnak köszönhetően minőségi és fenntartható munkahelyeket, szakmai képzéseket és gyakornoki helyeket biztosít a turisztikai ágazatban. A „pilot program”-hoz a brüsszeli testület ötszázezer eurót rendelt, ezt a keretösszeget lehet mostantól pályázati úton lehívni a huszonnyolc uniós tagállam érintett szervezetei, vállalkozásai által. A pályázatok benyújtásának határideje júniusban jár le, az ágazati szereplők által vállalt teljesítések időtartama pedig legfeljebb másfél év lehet. Ujhelyi István hangsúlyozta, hogy a turizmus az egyetlen gazdasági szektor, amely a válság ellenére is képes volt a növekedésre, és amely Európában és Magyarországon is 10 százalékkal járul hozzá az unió, illetve az ország GDP-jéhez. További információk és a pályázat ITT elérhető

Segítünk kiszámolni

EKÁER kalkulátor

kalkulátor

Céges bankszámla

kalkulátor

Pályázatkereső

kalkulátor