Türelmi időt kap, aki eddig is számlázott

2014. március 03. hétfő - 12:10 / piacesprofit.hu
  •    

2015. január 1-ig türelmi időt kapnak azok a vállalkozók, akik nem az online pénztárgépre való átállás megkerülése miatt döntöttek a számlázó programok használata mellett, hanem eddig is a számlázás szabályai szerint jártak el.

Csaknem egy éves lesz a türelmi idő – Kép: SXC

A Nemzetgazdasági Minisztérium áttekintette az üzleti élet azon szereplőinek helyzetét, akik már az online pénztárgépekre való átállást megelőzően is kizárólag számlaadással tettek eleget nyugtaadási kötelezettségüknek és úgy határozott, hogy számukra türelmi időt biztosít.  A pénztárgép átállás gyorsítása érdekében az NGM  januárban úgy döntött, hogy akik az online pénztárgép használata helyett a számlaadást választják, a számláikról heti adatszolgáltatást kell teljesíteniük  – mondta Pankucsi Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium helyettes államtitkára adatszolgáltatási rendelet módosításáról.

(Az adminisztrációra ügyelni kell, mert idén keményen ellenőrzi a NAV.)

A jogszabály kihirdetése óta azonban számos gazdasági szereplő jelezte, hogy a következő hónaptól nyújtandó adatszolgáltatási kötelezettségüknek informatikai okokból nem tudnak határidőre megfelelni, ezért nekik 2015. január 1-ig nem kell hetente adatot szolgáltatniuk.

Azoknál a vállalkozóknál, akik a korábbi pénztárgéphasználatot váltják fel a számlázás gyakorlatával, a határidő változatlan. Ennek a vállalkozói körnek az első adatszolgáltatást 2014. március 6-án kell teljesítenie a NAV felé. A NAV az ellenőrzési tevékenysége során természetesen szem előtt tartja, hogy az adatszolgáltatás kezdeti időszakában az adózóknál felmerülhetnek technikai problémák, értelmezési kérdések.

Mikortól?

Az adatszolgáltatási kötelezettséget azon számlák vonatkozásában kell először alkalmazni, amelyek kibocsátása 2014. február 28-át követően történik. A beadást első alkalommal – a 2014. március 1. és 2. vonatkozásában – a 9. héttől kell teljesíteni. Az első beadási határidő: 2014. március 6.

Az PTGSZLAA adatlap 2014. február 24.-étől a NAV honlapjáról, illetve az alábbi linkre kattintva letölthető
http://nav.gov.hu/nav/letoltesek/nyomtatvanykitolto_programok

Így kell jelenteni a számlákat a NAV-nak
Március elejétől, vagyis e hét végétől már gyűjtenie kell az adatokat azoknak a cégeknek, amelyek az online kassza bevezetése helyett bizonylat-kibocsátási kötelezettségüket kizárólag számlával kívánják teljesíteni. Most végre az is kiderült, hogy kell benyújtani az adatokat.

 

Feliratkozom a(z) Adózás téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek