Túl sokba kerül a kis cégeknek a pénztárgép

2013. augusztus 23. péntek - 15:00 / piacesprofit.hu
  •    

Az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) szerint az olcsóbb pénztárgépek hiánya több milliárd forint többletkiadást jelent a legkisebb vállalkozások számára a kereskedelemben, ha a cégek az NGM felhívásának megfelelően járnak el, vagyis augusztus 31-ig megrendelik az új pénztárgépeket.

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) felhívása szerint a vállalkozóknak legkésőbb augusztus 31-ig meg kell tenniük az átállás érdekében előírt lépéseket, tehát a jövő hét végére valamennyi érintettnek rendelkeznie kell érvényes pénztárgép-megrendeléssel. Az elektronikus naplóval nem rendelkező pénztárgépek online pénztárgépre cserélésének határideje augusztus 31., míg az elektronikus naplóval rendelkező gépeket idén december 31-ig kell lecserélniük a kereskedőknek. 2014. január 1-jétől már csak online pénztárgép használható minden magyarországi kereskedelmi egységben.

Az OKSZ szerint az NGM pénztárgép-rendelési felhívása – amelyet az érintett kereskedők és vendéglátósok is értetlenül fogadtak – “felborította az előzetes józan számításokat”. A szövetség kifejti, hogy ellentmondás van az ellenőrző hatóság, vagyis a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) és a szaktárca közlései között, mivel az NGM a pénztárgép megrendelését és az üzembe helyezési kódot együtt, míg a NAV csak az üzembe helyezési kód igénylését kéri az augusztus 31-i határidőig.

A kereskedelmi szövetség szerint “súlyos probléma”, hogy az NGM pénztárgép-rendelési elvárása augusztus végéig nem teljesíthető, ugyanis nincs megvásárolható pénztárgép, az engedélyezett pénztárgépek gyártásának felfuttatása még nem kezdődött meg. Rendelni lehet ugyan pénztárgépet, de nem biztos, hogy az megfelel a kereskedőnek, mivel az átállásra kötelezettek eddig 518-féle pénztárgépet használhattak. Ezzel szemben a Magyar Kereskedelmi és Engedélyezési Hivatal (MKEH) nyilvántartása szerint eddig négy forgalmazó kapott online pénztárgép értékesítésére engedélyt, vagyis egyelőre szűk a kínálat. Nem könnyíti meg a választást az a tény sem, hogy az engedélyezett online pénztárgépek ára egységesen 140 ezer forint körül mozog.

Az engedélyezett online géptípusokról a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal honlapján lehet tájékozódni.

Több forgalmazó engedélykérelmének elbírálása is folyamatban van az MKEH-nél, vagyis várható újabb, a jelenlegi 140 ezer forint körüli árnál olcsóbb, 110-120 ezer forintos pénztárgépek megjelenése is. Az NGM felhívása miatt ugyanakkor tanácstalanok a kereskedők, hogy megrendeljék-e a drágább gépeket augusztus 31-ig.

Nem kell félni a tarifától!
Újabb mobilszolgáltató tette közzé tarifáját az online pénztárgépek és a NAV szervere közötti adatkapcsolatra vonazkozóan. A MobilAdat Kft. havidíja nettó 2300 forint lesz, az összeg online ügyfélszolgálati támogatást is tartalmaz. Az eddig engedélyezett négy pénztárgéptípus közül háromban a cég SIM csipjei működnek majd.

Sok kisvállalkozás napi, néhány ezer forintos pénzügyi gondokkal küszködik, számukra eleve óriási teher a pénztárgép-vásárlás, még az 50 ezer forint támogatással együtt is. Az olcsóbb pénztárgépek hiánya az NGM felhívásának teljesítése esetén több milliárd forint többletkiadást jelent a legkisebb vállalkozások számára.

Vadász György, a Magyar Iparszövetség elnöke lapunknak néhány napja is azt mondta, várakozásai szerint sokan nem fogják tudni teljesíteni az augusztus 31-i határidőt.

Az OKSZ javasolja a kereskedőknek, hogy rendelés esetén mindenképpen kössenek ki elállási jogot, mivel csúszhat a gyártás, ráadásul később megjelenhet olcsóbb vagy jobb pénztárgép is a piacon, ami nem csekély megtakarítást jelenthet. Célszerű az ajánlatkérés és a rendelés folyamatát körültekintően nyilvántartani, a megrendelés esetleges visszautasításával együtt: ha bármilyen ok miatt a pénztárgép forgalmazója nem fogadja el a megrendelést, arról a kereskedő nem tehet.

Feliratkozom a(z) Adózás téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek