Túl nagy falat volt a Metro a cseh milliárdosnak

2019. augusztus 18. vasárnap - 15:40 / piacesprofit.hu
  •    

Daniel Kretinsky, a cseh milliárdos kudarcot vallott kísérletével, hogy megszerezze a Metro konszern többségi tulajdonát.

AZ EPGC, Kretinsky beruházási vállalkozása internetes oldalán közölte: „Abból indulunk ki, hogy a Metro Rt. nyilvános átvételére irányuló ajánlatunk minden valószínűség szerint nem jár sikerrel.” Az EPGC a Der Spiegel értesülése szerint 16 eurót ajánlott a törzs-, 13,80-at az elsőbbségi részvényekért, de a jelek szerint nem tudta elérni a konszern átvételéhez szükséges 67,5 százalékos részvény-arányt. Az ajánlat arra mutat, hogy a vevő kereken 5,8 milliárd euróra értékelte a Metrot, amelynek a világ 26 országában 770 áruháza működik.

depositphotos.com

depositphotos.com

Már az elmúlt napokban voltak jelei, hogy meghiúsul a kísérlet. A Metro két nagyrészvényese, a Meridian Alapítvány és a Beisheim-csoport, amelyek együttes tulajdonában a részvények 21 százaléka van, elégtelennek minősítették az ajánlatot. Közölték, hogy részvényesi jogaikat a jövőben közösen gyakorolják és adott alkalommal „fokozatosan tovább bővítik részesedésüket” a konszernben.

A Metro vezetése is túl alacsonynak ítélte az ajánlatot, amire a cseh beruházó így válaszolt: akkor most a menedzsmentnek kell bizonyítania, el tud érni az ajánlottnál magasabb tőzsdei árfolyamot. Kretinsky szerint sokat kell még tenni azért, hogy a Metro növelje teljesítményét. Ő egyelőre megtartja 17,5 százalékos részesedését a konszernben.