Tudta, csak nem sejtette? A NAV-ot nem hatja meg

2016. április 28. csütörtök - 08:12 / piacesprofit.hu
  •    

A legátláthatóbban működő vállalkozás is komoly slamasztikába ugorhat bele, ha nem kezeli megfelelő óvatossággal üzleti partnereit. Főleg, mióta a NAV figyelmeztet ha kockázatos adóssal üzletelünk, mert már a jóhiszeműség sem menedék.

nincs menedék lichtensteinben

Kép: SXC

Egy érvényes adószám egy vállalkozás alapvető kelléke – lenne. Enélkül nem végezhet tevékenységet, az általa kibocsátott számlák pedig érvénytelenek. Az üzleti partnerek adószámának érvényességéről bárki meggyőződhet a NAV honlapján. 2015 óta azonban ez sem elég.

Egy adószám alapvetően háromféle lehet: érvényes, felfüggesztett vagy törölt. Az érvényes adószám esetében minden rendben van, a felfüggesztett adószám elsősorban arra az adózóra nézve hátrányos, akinek az adószámát felfüggesztették (mert pl. a felfüggesztés hatálya alatt nem vonhatja le az előzetesen felszámított áfát). A törölt adószám esetén azonban már a számla befogadójára nézve is lehetnek következmények, hiszen az ilyen adózó által kiállított számla érvénytelen, és a számlát befogadó fél sem alkalmazhatja az adólevonás jogát és a költségként történő elszámolás sem lehetséges – hívta fel a figyelmet Gálfy Lívia, az ABT Treuhand csoport szenior adótanácsadója az Adó Online-on megjelent szakértői cikkében.

Nem csak lehet, kell is ellenőrizni

A NAV honlapján található adatbázisokat le lehet kérdezni egy-egy konkrét adószámra, illetve lehetőség van az adószámok csoportos lekérdezésére is (több üzleti partner adószámának egyszerre történő lekérdezésére). Amennyiben az adatbázis azt jelzi, hogy a partner(ek) adószáma érvényes, akkor – eddig – az adózó “kellő körültekintéssel” járt el munkája során.

Márpedig egy Európai Bíróság-i ítélet szerint nem lehet megtagadni az áfa levonásának jogát olyan esetben, ha a cég “kellő körültekintéssel” járt el. Ebben az esetben mindenképpen megillette az áfa-levonás és visszaigénylés joga az adózót. Ezt számos magyarországi bírósági ítélet is megerősítette.

Büntethet a NAV, ha nem ismerjük fel a csalót
Személyes felelősséggel tartozhatnak a vállalatok vezetői, ha a NAV úgy ítéli meg, az adózási jogokat gyakorló társaság kellő körültekintés mellett tudott vagy tudhatott volna az értékesítési láncban elkövetett adókijátszásról. Szükség van belső szabályzatokra és az ügyfelek ellenőrzésére ahhoz, hogy biztonságban legyünk.

Elébe megy a NAV a követelménynek

2015-ben azonban újított a jogalkotó, és bevezette az adóhatósági tájékoztatás intézményét. Ezzel biztosítja az adóhivatal, hogy az adózásban érintettek már idejekorán, akár egy folyamatban lévő eljárás során is értesülhessenek arról, ha partnerüknél gyanút fogott az adóhivatal. Ha a NAV, ha valami gyanúsat észlel, levelet küld a céggel üzleti kapcsolatban állóknak. (Márpedig erre számíthatunk, mert még mindig nagyon sok a simlis cég Magyarországon.)

Aki ilyen levelet kap egy partnerére vonatkozóan, az igazán sarokba van szorítva, hiszen nem egy jogerős folyamat eredményéről tájékoztatják, csak egy gyanús eseményről, amelyből évek múlva lehet majd jogerős elmarasztalás vagy akár felmentés. Aki esetleg az értesítés ellenére érvényesít levonható áfát és költséget, jól megütheti a bokáját, mert a NAV lobogtathatja a korábban megírt levelét és azt mondhatja, hogy a cég nem járt el “kellő körültekintéssel” az ügyben, hiszen ők jelezték, hogy itt valami baj lehet.

Az értesítő levelekkel az adóhatóság elébe tud menni a „tudta, vagy tudnia kellett volna róla” körülménynek, és minden érintettet értesíthet a gyanújáról. Ettől kezdve az adózó nem hivatkozhat már arra, hogy nem volt tudomása a visszaélésről. Továbbá, ha beigazolódik az adóhatóság gyanúja, akkor beáll az adólevonási tilalom is, mert innentől nem vitatható, hogy az adózó tudott a visszaélés lehetőségéről, hiszen azt maga az adóhatóság tudatta vele. Egy ilyen levél érkezésekor ember legyen a talpán, aki ráérez a helyes eljárásra.

Az új adózói kategóriát nevezhetjük akár „hatóságilag gyanús adószámoknak” is, akikről egy későbbi nyilvántartás kifejezetten pozitív lenne a törvénytisztelő adózók számára.

Fontos tudni, kivel is üzletelünk
Kiemelkedő jelentőségű a családfák vizsgálata és a tulajdonosi struktúra feltárása új, illetve már meglévő ügyfelek esetében. A magyar vállalkozások több mint 70 százalékánál a cég mögött ténylegesen álló és tulajdonosi jogokkal rendelkező személyek köre ugyanis egyértelműen azonosítható.

Feliratkozom a(z) Adózás téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek