Tudással is készülni kell a pályázásra

2016. május 25. szerda - 12:10 / piacesprofit.hu
  •    

Komoly pénzesőre számíthatnak idén a kis- és középvállalkozások az uniós források révén. De hiába a sok pályázat, ha banális hibák révén bukjuk a lehetőségeket.

2015-ben rekordösszeget, mintegy 2500 milliárd forintot, míg idén a tervek szerint 2048 milliárd forintot hívnak le a pályázók a 2014 – 2020-as időszakot felölelő, új uniós pályázati ciklusban Magyarországnak megítélt 7000 milliárd forintos keretből.  A fennmaradó 2452 milliárdot az elkövetkező három évben lehet idehaza elkölteni többek közt gazdaságfejlesztésre, innovációra és munkahelyteremtésre.

A mostani ciklus pályázatait döntően (60 százalékban) a kis-és középvállalkozások számára hirdetik meg, valamint az önkormányzatok, és a közcélú szervezetek is profitálhatnak az uniós pénzesőből – vagyis profitálhatnának, ha sikerülne elkerülni a tipikus hibákat.

Eurók fogaskerékként

Kép:Pixabay

Itt összegyűjtöttük, milyen dokumentumokról nem szabad megfeledkezni, a sikeres pályázati részvételhez!

Erre is kell figyelni!
Vannak olyan pályázati feltételek, amelyekkel a legtöbb cég nincs tisztában. Megvan például a szükséges statisztikai létszám? És a működési idő?

„Az egyik legfontosabb dolog, hogy a pályázók megtalálják azt a kiírást a rengeteg lehetőség között, ami leginkább megfelel a terveiknek” – hangsúlyozza Andorka Miklós, a pályázatírást és pályázati projektmenedzsmentet oktató MAPI Pályázati Akadémia operatív igazgató-helyettese. De ez csupán a nulladik lépés, és a látszat ellenére cseppet sem egyszerű feladat. Andorka szerint az elmúlt évek tapasztalatai azt mutatják, hogy sokszor a pályázók rosszul mérik fel a lehetőségeiket. Többször előfordult például az, hogy a kiírás bizonyos tevékenységeket kategorikusan kizárt, mégis elindultak rajta olyan pályázók, akik ezekkel rendelkeztek. Nem lehetett csodálkozni azon, hogy ezek után mégsem nyertek. Hasonlóan jártak azok is, akik olyan berendezések megvásárlását írták bele a pályázatukba, ami nem volt elszámolható.

Ezek mellett a MAPI szakembere úgy látja, hogy még mindig túl gyakoriak a formai hibák a beadott anyagokban. A rossz dátumozás, a költségekre vonatkozó hibás árajánlatok a jól kidolgozott szakmai anyag ellenére a pályázat kudarcát okozhatják. Szintén visszatérő probléma szokott lenni, hogy a pályázatok online benyújtása után elmarad a papíralapú nyilatkozatok postára adása. Minden pályázat esetében ugyanis az a szabály, hogy az elektronikus leadást követő 3 napon belül el postára kell adni a cégszerűen aláírt nyilatkozatokat. Ha ez nem történik meg, akkor a pályázatot elutasítják.

Az elszámolási periódus is rejt buktatókat, ha pedig elbukunk, még az is előfordulhat, hogy vissza kell fizetni az elnyert támogatást. „A legjellemzőbb hibák közé az alátámasztó dokumentumokhoz kapcsolódó hiányosságok tartoznak.” – fejtette ki a a konkrét pályázati programokra vonatkozó képzést nyújtó MAPI Pályázati Akadémia szakértője. Hozzátette a nyilvántartásokat, számlákat és a projekthez tartozó minden más dokumentumot meg kell tartani a jelen uniós ciklus lezárásáig.

Itt olvashat arról, hogy milyen pályázatokra készülhet idén!

 

Feliratkozom a(z) Pénzszerzés téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek