Tudás és modern technológia kell a Z generációnak

2017. március 06. hétfő - 19:26 / piacesprofit.hu
  •    

Kiemelten fontos a munkahelyi visszajelzés, az ideális főnököt is barátkozónak képzelik el a ’90-es évek végén vagy azután születettetek. Fizetési igényük pedig jóval a realitás fölött helyezkedik el. Fontos a rugalmas munkaidő, a barátságos környezet és az őszinte kollégák is. A fiatal pályakezdők az álommunkát keresik, de kompromisszumok és gyakorlati tapasztalat nélkül aligha tudják elindítani karrierjüket. A felsőoktatási tanulmányok mellett sokan ezért végeznek el kiegészítő képzéseket, vagy vállalnak diákmunkát.

A misztifikált Z generáció körül még mindig sok kérdőjel lebeg, legyen szó hobbikról, érdeklődésről vagy akár a munkavállalásról. Ez utóbbival kapcsolatban a Schönherz Iskolaszövetkezet saját adatbázisában végzett felméréséből azt derítette ki, hogy a pénz és a tapasztalatszerzés elsődleges motivációnak számít, emellett azonban a fiatalok számára az anyagi függetlenség kialakítása és céljaik önerőből történő megvalósítása is nagyon fontos.  diakmunka

Mire számítsunk a mai pályakezdőktől?
Monster.hu állásportál és a Future Work Festival közös felmérése szerint arra a kérdésre, hogy „Mik azok az értékek, amiket nyújtani tudnál egy cég számára?”, a leggyakoribb válaszok a következők: lendület, tanulékonyság, pontosság, fejlődés. Érdekesség, hogy a munkahelyeken az olyan egyéni képesség, mint például a kommunikáció, csak a lista második felében kapott helyet, miközben a meghirdetett pozíciókban az elsők között kérik a munkavállalóktól. Az idegennyelv-tudással is kevesen érveltek, pedig az álláshirdetések 75 százalékában ez alapkövetelmény már a gyakornoki munkakörök esetében is.

Bármilyen fiatal korban szerzett munkatapasztalat sokat nyomhat később a latban, gyakorlottabbá tesz, és persze jól mutat a CV-ben. A munkabírás, hozzáállás, lojalitás már a legelején kiderül. A tapasztalat azt mutatja, hogy diákként is érdemes az embernek saját szakterületén keresni lehetőségeket, e tekintetben egyébként a mérnök-informatikus és egyéb informatikai szakokon tanulók indulnak a legjobb esélyekkel. Ők nálunk is jelentős számban képviseltetik magukat, lefedve a jelenleg itt dolgozó diákok több mint 30 százalékát. Az IT szakmában egyébként továbbra is a férfiak dominálnak, azonban oktatásainkon és a szakmai diákmunka szektorban egyaránt emelkedni látszik a hölgyek száma. Jelenleg informatikai munkát vállaló diákjaink 13,5 százaléka nő – mondta el Baross Levente, a Schönherz Iskolaszövetkezet elnöke, hozzátéve, hogy aki ilyen jellegű munkát keres, és ehhez rendelkezik is a megfelelő tudással, 1-2 nap alatt már állásra is lelhet.

Jól tudott, a Z generáció jelentős része a mamahotel kényelmét élvezi, és bár szívesen állnának a saját lábukra, a megszokott „luxusból” nehezen engednek. Az iskolaszövetkezet saját bázisában készített felmérésnek az eredményei azt mutatják, hogy a legtöbben technikai eszközökre vágynak – többek között új monitorra, tévére vagy e-book olvasóra –, de sokan hobbijuk finanszírozására, utazásra, fesztiválra vagy életminőségük javítására (pl. szemüveg vásárlásra) fordítanák extra jövedelmüket, de olyanok is vannak, akik éppen szüleiket támogatnák például a rezsihez való hozzájárulással.