Trump szintet lépett a Huawei ellen

2019. május 16. csütörtök - 14:17 / piacesprofit.hu
  •    

Donald Trump amerikai elnök törvényerejű rendeletben tiltotta meg országa távközlési cégeinek olyan külföldi technika alkalmazását, amely veszélyezteti a nemzetbiztonságot. A lépés a gyakorlatban elsősorban a Huawei termékeinek használatát teszi lehetetlenné.

A rendelet ugyan nem jelöl meg egyetlen országot vagy technikát sem, de nyilvánvaló, hogy ez Trump eddigi legkeményebb intézkedése a kínai technológia visszaszorítására.

Kép: flickr

Kép: Flickr

Ugyanakkor a Kereskedelmi Minisztérium külön bejelentette: a Huawei és egy sor alvállalkozása felkerült azon cégek listájára, amelyek veszélyesek lehetnek a nemzetbiztonságra, ezért azoknak csak a kormány jóváhagyásával lehet eladni amerikai alkatrészeket, technológiát.

A rendszabály különösen érzékenyen érinti az ország kisebb településeinek gázszolgáltatóit, amelyek hálózatuk kiépítésénél mér alkalmazták a Huawei és más kínai cégek termékeit.

Mike Pompeo külügyminiszter már ismételten figyelmeztette az USA szövetségeseit: amennyiben a Huawei és más kínai cégek (így a ZTE) technikáját alkalmazzák az 5G hálózatok kiépítésénél, nem fogják többé megosztani velük az amerikai hírszerzés információit.

Hiába a bojkott, a Huawei szárnyal
A kémkedéssel vádolt Huawei bevételei tavaly 20 százalékkal, 105 Mrd. dollár fölé emelkedtek. Az 5G hálózatokat is építő cég tagadja az amerikai vádakat, míg szakértők szerint az 5G-fejlesztések ott sem kerülnek veszélybe, ahonnan kitiltják a kínai óriásvállalatot.

Washingtoni vélemény szerint a kínai cégek az általuk épített hálózatok révén meg tudnak szerezni bizalmas értesüléseket, ugyanakkor konfliktus esetén kormányuk utasítására le tudják állítani a hálózatokat, így megbénítva az amerikai gázvezetékeket, a távközlést. A lépéséket a törvényhozás mindkét pártja támogatja.

(Forrás: The New York Times)