Trump nem ezt ígérte: egymás után zárják be a GM gyárait

2018. november 27. kedd - 18:04 / piacesprofit.hu
  •    

Donald Trump amerikai elnök a hazai autóipar fellendülését ígérte, ám a General Motors most hét üzemét zárja be, és 15 000 embert küld el.

Trump 2016-os választási győzelmében fontos szerepet játszottak a „rozsdaövezet” választói: azt ígérte az egykor virágzó nehéziparral rendelkező, majd elszegényedett városoknak, hogy visszahozza az aranykort, az elvesztett munkahelyeket. Másfél évvel a nagy ígéretek után éppen az ellenkezője történik: a General Motors, az USA legnagyobb autógyártója hét további üzemének bezárását jelentette be – az egyikét éppen a „rozsdaövezetben”.

Jönnek az elektromosok

Jönnek az elektromosok Kép: media.gm.com

Miközben az elnök állandóan arról beszél, hogy az alacsony bérekkel dolgozó kínai ipar miatt vesznek el az amerikai munkahelyek, a GM esetében egyáltalán nem erről van szó: egyszerűen lecsökkent a kereslet a Chevroletek, Buickok, Cadillacok iránt. Válaszul az óriás vállalat alkalmazkodik a piaci változásokhoz, az elektromos és az önműködő kocsikra teszi a hangsúlyt.

Négy hazai, három külföldi gyárukat zárják be, 15 000 alkalmazottat bocsátanak el, s ettől 2020-ig 6 milliárd dolláros megtakarítást

Elektromos autók gyártására köteleznék a gyártókat Amerikában
Az USA tíz tagállamában rendelet szabja meg, hogy az autógyártók mennyi elektromos autót kötelesek gyártani. A GM bejelentette, támogatja e kötelező arány növelését.

várnak. Erre annál is inkább szükség van, mert a GM-nek (akárcsak a többi amerikai autógyártónak) további, milliárdos veszteségeket okoznak Trump vitatott, elvileg a hazai ipart védő intézkedései, amelyekkel 15 százalékos vámot vetett ki az acél -, 10 százalékosat az alumínium importjára.

A tőzsde pozitívan reagált a GM reformintézkedéseire, a konszern részvényeinek ára emelkedett. Trump ugyanakkor nemtetszésének adott kifejezést, és felhívta a GM vezérigazgatóját: nyisson újra gyárat a régi iparvidéken, viszont zárják be a vállalat kínai autógyárát.

(Forrás: Die Welt)