Trump mindenkit megijesztett

2016. szeptember 27. kedd - 10:10 / piacesprofit.hu
  •    

Nagyot estek a részvénypiacok arra a hírre, hogy Donald Trump a felmérésekben behozta Hillary Clintont, ezért mindenkit megnyugtatott, hogy a demokrata elnökjelölt nyerte az első nyilvános tévévitát.

clinton_cnnNagyot estek tegnap a piacok. Valószínűleg az elsődleges ok a Trump-tól való félelem. Féltek a tegnap esti első elnökjelölti vitától, és féltek amiatt is, hogy egyes közvélemény kutatások Trump-ot már hasonló szinten hozták, mint Clintont. Így megnyugvással fogadták azt, hogy a legtöbb vélemény szerint a tegnapi első vitát, Clinton nyerte. Így ma egy kis öröm készül a piacokon, de ez sokkal kisebb, mint a tegnapi aggodalom volt. Így nem árt az óvatosság annak ellenére sem, hogy értékeltségét tekintve a DAX az egyik legattraktívabb index.

Az elmúlt napok szenvedéseit követően tegnap a BUX megadta magát és beesett a 20 és a 30 napos mozgóátlagok alá. Ma valószínűleg korrigálni próbál, de a 27.800 pont környéke (20 és 30 napos mozgóátlagok) most már ellenállás. A DAX is emelkedéssel próbálkozhat a mai napon.

USA

Folytatódott a rossz hangulat a tengerentúlon, a vezető indexek 1% körüli mínuszban zárták a kereskedést. A leggyengébben a bankszektor teljesített, a Dow komponensek közül a JP Morgan és a Goldman Sachs 2% körüli mínusszal zárt (Dow Jones -0,91%, S&P500 -0,86%, Nasdaq -0,91%). Az újlakás-értékesítések augusztusi 609 ezer darabos értéke enyhén rosszabb a várakozásnál. Havi alapon 7,6%-os volt a visszaesés, ami kedvezőbb a -8,3%-os elemzői konszenzusnál. Tegnap tartották az első vitát az elnökjelöltek között, a CNN nézői között készített felmérés szerint egy fokkal Clintont látták jobbnak a nézők. Robert Kaplan dallasi Fed elnök tegnap egy konferencián elmondta, hogy a kamatemelést támogatta a legutóbbi kamatdöntő ülésen. Bár a túlhevülés jelei egyelőre nem látszódnak, de a tartósan alacsony kamatok torzulásokhoz vezethetnek a gazdaságban. Kaplan csak jövőre lesz szavazó tag a Nyíltpiaci Bizottságban.

A minneapolisi Fed elnök, Neel Kashkari is megszólalt tegnap, szerinte jó döntés volt múlt héten, hogy a jegybankárok nem nyúltak az irányadó rátához. Kashkari szintén jövőre lesz szavazó tag. A Bloomberg értesülései szerint a Disney már dolgozik azon, hogy vételi ajánlatot készítsen elő a Twitter-re.

Európa

Jelentős esések jellemezték a tegnapi európai kereskedést. A DAX 2,2%-ot, a CAC40 1,8%-ot a FTSE100 1,3%-ot csökkent. Váratlanul 109,5 pontra emelkedett a német IFO index. A német cégek több mint 2 éve nem voltak ennyire optimisták a gazdaság helyzetével kapcsolatban. A vállalatok jelenlegi helyzetértékelése és jövőbeli várakozásai is a piaci várakozást meghaladó mértékben javultak.

December 4-én szavazhatnak az olaszok az alkotmánymódosításról, ami a hatékonyság érdekében csökkentené a parlamenti tagok számát és módosítja a felsőház jogköreit is. Ha a nemek győznek a népszavazáson, az könnyen Matteo Renzi jelenlegi miniszterelnök bukását okozhatja, ami előrehozott választásokhoz vezethet.

Mario Draghi európai parlamenti meghallgatásán elmondta, hogy az eurózóna gazdasága várhatóan tovább fog javulni, azonban elképzelhető, hogy csak lassabb ütemben, mint a júniusi előrejelzésben számítottak rá. Véleménye szerint az eurózóna gazdasága ellenálló a külső sokkokkal szemben, amit a brexit óta eltelt időszakban is bizonyított.

Olaj, arany

Az olaj árfolyama hirtelen megfordult és korrigálta pénteki esését. A WTI típusú kőolaj 45,7 dolláron zárta a tegnapi kereskedést. A piac továbbra is az OPEC és nem OPEC olajkitermelő országok algériai találkozójára figyel, ahol holnap születhet döntés az kitermelés befagyasztásáról.

A Citigroup véleménye szerint egyre esélyesebb, hogy Trump lesz Amerika következő elnöke, emiatt pedig volatilis részvénypiacokra számít az elemzőház, ami miatt érdemes az aranyat figyelni a következő hetekben. Az arany egyébként tovább folytatta oldalazását, 1334,5 dolláron kereskednek most vele.

Devizák

A tegnapi kereskedést másfél éves csúcs közelében kezdte a forint az euróval szemben. Egy erősebb korrekció zajlott le a tegnapi kereskedésben, és zárásra már 307-ig emelkedett az EUR/HUF árfolyama. Az itt található ellenállásról lefordult az árfolyam, és a reggeli kereskedésben ismét erősödik a forint.

A dollár tovább gyengült a tegnapi kereskedésben, és már negyedik napja tart az EUR/USD dollár menetelése. Az elnökjelöltek vitája sem tudta megakasztani az emelkedést, bár a napi 1,128-as lokális csúcshoz képest zárásra 1,125-ig korrigált vissza.

Távol-Kelet

A Hang Seng 1%-ot, a Nikkei 0,7%-ot emelkedett, miközben a Shanghai index 0,2%-ot csökkent. Augusztusban a kínai ipari vállaltok összprofitja 19,5%-kal bővült szemben az egy hónappal korábbi 11%-os bővüléssel. Igaz a növekedés alacsony bázisról következett be, mert tavaly augusztusban bővült leglassabb ütemben a profittömeg.

A kínai tőzsdefelügyelet szigorítaná az ingatlanfejlesztők által kibocsátott kötvények bevezetésének szabályait. Egy új javaslat szerint csak a legalább Alcoa Inc. minősítésű kötvényeket engednék a tőzsdén megjelenni.

Határidős piacok

Vegyes képet mutattak a határidős piacok ma reggel, de a főbb indexek (Dow, S&P, Nasdaq, DAX) a pozitív tartományban voltak.

Jogi nyilatkozat
A kiadványban foglalt információk az Erste Bank Hungary Zrt. – 1138 Budapest, Népfürdő u. 24–26., tev. eng. szám: I-2061/2004 (továbbiakban: Társaság) által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, de azokért a Társaság szavatosságot vagy felelősséget nem vállal. A kiadványban foglaltak nem minősíthetők befektetésre való ösztönzésnek, befektetési tanácsadásnak, értékpapír jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó felhívásnak vagy ajánlatnak. A tőkepiaci és makrogazdasági helyzetet, a befektetések és azok hozamai alakulását olyan tényezők alakítják, melyre a Társaságnak nincs befolyása, a befektető által hozott döntés következményei a Társaságra nem háríthatók át. A kiadványban foglaltak – teljes vagy részleges – felhasználása, többszörözése, publikálása, átdolgozása, terjesztése kizárólag a Társaság előzetes írásos engedélyével lehetséges. A kiadvány kiadása időpontjában érvényes. További részletek: www.erstebank.hu, Treasury szolgáltatások, Hirdetményekben. A kiadvány nem a befektetési elemzések függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem vonatkozik rá a befektetési elemzések terjesztését, közzétételét megelőző ügyletkötésre vonatkozó tilalom.”