Trump: csak egy kis pánik

2016. november 10. csütörtök - 10:07 / piacesprofit.hu
  •    

Tegnap elég hamar, elég nagyot fordultak a piacok. Nyilván ebben segített a politikai ellenfelek békülékeny hangneme is. Illetve azt is érdemes lesz figyelni, hogy az elnöki retorika hogyan változik a jelölti retorikához képest.

Fotó: wikipedia/Michael Vadon

Fotó: wikipedia/Michael Vadon

Donald Trump győzelmének hírére a tengerentúli határidős indexek 4-5%-os mínuszba kerültek, de a nyitáshoz közeledve már enyhült a rossz hangulat, és a kereskedés alatt egyre magasabbra kerültek az indexek, végül pedig jelentősebb pluszban zárták a kereskedést. A Dow Jones index már nagyon közel jár a történelmi csúcsához (Dow Jones 1,4%, S&P500 1,11%, Nasdaq 1,11%).

Most arra kell figyelni, hogy Trump tervei közül (elsősorban az adócsökkentések terén) mi valósul meg, s az milyen hatással lesz a költségvetési hiányra. Hiszen mindenki tudja, hogy a kampányban „minden megengedett”, míg elnökként már egy országot képvisel az új elnök. Különben az esetek többségében a részvénypiacok az elmúlt 60 évben emelkedetek az elnökválasztásokat követően. Az új elnök ígéreteinek illetve az elmaradó gyógyszerár behatárolás elmaradásának köszönhetően nagyot emelkedetek a gyógyszer és biotechnológiai cégek, de a védelmi szektor részvényei is többnyire emelkedetek. Az olajszektor viszont nem erősödött, hiszen az engedékenyebb politika inkább olajár csökkenést hozhat rövidtávon. Ugyanakkor a szénbányák részvényei hatalmasat száguldottak.

Donald Trump egyik gazdasági tanácsadója tegnap azt nyilatkozta, hogy a frissen megválasztott elnök nem tesz lépéseket Janet Yellen Fed elnök lemondatását illetően. Yellen mandátuma 2018 februárjában fog lejárni, és a tanácsadó nem fogja javasolni Janet Yellen második ciklusra történő jelölését.

A jó hangulat a mai napon is kitarthat, sőt valószínűleg eljött az ideje annak, hogy a DAX a közeljövőben leküzdje a 10.800 pontos ellenállást. Így mind a DAX, mind a BUX index esetében emelkedésre számítunk a mai napon – vélekedtek reggeli elemzésükben az Erste Befektetési Zrt. szakértői.

USA

Megvették a biotechnológiai szektort az USA-ban, miután Donald Trump győzelmével zárultak a választások. A szektorhoz tartozó cégek fellélegeztek, miután a másik esélyes Hillary Clinton kampányában többször ígéretet tett arra, hogy csökkenteni fogja az indokolatlanul magas gyógyszerárakat és szigorú feltételekhez köti ezek emelését. Trump ezzel szemben inkább a cégekre bízza az árazást, ő a piaci verseny növelésével szeretné az amerikaiaknak olcsóbbá tenni a készítményeket.

A biotechnológiai szektor mellett a haditechnológiai cégek egy része is jól járt Trump győzelmével. Az új amerikai elnök el akarja törölni a 2013-as katonai kiadásokra szabott 10 éves költségcsökkenési programot és növelné a hadihajók, vadászgépek és egyéb katonai eszközök számát. Az állami kontraktussal rendelkező cégek ezzel növekvő keresletre számíthatnak Trump elnöksége alatt. Ennek fényében a Lockheed Martin árfolyama 6%-ot emelkedett a tegnapi kereskedésben, mint az Egyesült Államok egyik legfontosabb szerződéses védelmi partnere. Ezzel szemben a lakosságot kiszolgáló főbb fegyvergyártók árfolyama nagyot zuhant a szerdai kereskedésben. Trump megválasztása nagyban csökkenti bármiféle fegyverhasználattal kapcsolatos korlátozás esélyét, ami az utóbbi nyolc évben fő hajtóereje volt a fegyverek iránti keresletnek. Ma piaczárás után az Nvidia és a Walt Disney fogja publikálni negyedéves számait.

Európa

Rendkívül hamar talpra álltak az európai részvénypiacok, sőt a kezdeti pánik ellenére a DAX például erőteljes emelkedéssel zárta a napot. A DAX 1,6%-ot, a CAC40 1,5%-ot, a FTSE100 pedig 1%-ot tudott emelkedni. A dél-európai piacok is szépen talpra álltak, enyhe csökkenéssel zárták a napot. A FTSE MIB 0,1%-ot, az IBEX 0,4%-ot esett. Az Európai Tanács elnöke, Donald Tusk megítélése szerint Trump győzelmével bizonytalanná váltak a transzatlanti kapcsolatok, mint például a tervezett szabadkereskedelmi megállapodás.

Az Európai Bizottság lefelé módosította növekedési előrejelzését. 2017-re 1,5%-os növekedést várnak a korábbi 1,8%-os előrejelzés helyett. Ezen belül lefelé módosították a Németországra, Franciaországra, Olaszországra és Spanyolországra vonatkozó növekedési kilátásokat is. Az eurozóna egészére a bizottság inflációs előrejelzése idénre 0,3%, 2017-re és 2018-ra pedig 1,4%, ami jócskán elmarad az EKB 2%-os céljától.

A választási meglepetések sorában a Brexitet és Trump győzelmét a december 4-i olasz népszavazás követheti, ahol elutasíthatják az alkotmány reformját, ami valószínűleg Matteo Renzi távozását is okozná. Ez láthatóan aggasztja is a befektetőket, mivel a 10 éves olasz és német államkötvények hozama közötti spread új lokális csúcsra emelkedett. Az elmúlt hónapokban a jelenleginél magasabb szinten csak közvetlenül a Brexitet követően állt a hozamkülönbözet.

Olaj, arany

A WTI 45,4 dollárig erősödött, miután tegnap a piac Trump győzelmének hatását elemezte. Az olajiparnak jót fog tenni a lazább szabályozás, ami jelentősen növelni fogja a kínálatot, többek között az állami földek olajipar számára történő megnyitásával. A piac rövidtávon a 2,3 millió hordós készletadattal foglalkozik, ami megfelelt a várakozásoknak. A piac egyre inkább a november 30-i OPEC ülésre figyel, ahol véglegesen meg kellene egyeznie a szereplőknek a termelés befagyasztásáról, bár erre egyre kevesebb esélyt ad a piac.

Az arany 1.290 dolláron stabilizálódott a tegnapi nagy emelkedés után. A piac Trump győzelmét követően a Fed kamatpolitikájára koncentrál. Trump várhatóan emelni fogja az állami kiadásokat, ami azt jelenti, hogy az USA kamatok emelkedni fognak, ami kedvezőtlen az arany áralakulására. A Fed kamatemelésére egyre nagyobb esélyt ad a piac, decemberre már 82% ennek az esélye a Fed funds határidős árak alapján.

Devizák

Trump győzelme meglepő mozgásokat okozott a piacokon. A dollár kezdetben a vártnak megfelelően gyengülni kezdett, és pár óra leforgása alatt 1,13-ig szúrt fel az árfolyam az euró ellenében. Még a kora reggeli órákban hirtelen irányt váltott a kurzus, a dollár száguldásba kezdett, és a nyitó szintnél is lényegesen jobban zárta a kereskedést. 1,091-nél zárult a nap, a ma hajnali órákban enyhe dollárgyengülés látható, az árfolyam 1,094-ig kapaszkodott vissza. Jöhetnek még további volatilis napok a devizapárban. Az EUR/HUF devizapárban is volt egy nagyobb mozgás a hajnali órákban. A kezdeti forintgyengülés során 307,3-ig szúrt fel az árfolyam, ahonnan gyorsan visszaerősödött a hazai fizetőeszköz 304,8-ig, majd zárásra egy minimális forintgyengülés után 305,5-ig kapaszkodott vissza az EUR/HUF devizapár.

Távol-Kelet

A tegnapi hatalmas zuhanást követően ma szárnyaltak az ázsiai tőzsdék. A Nikkei 6,7%-ot emelkedett, miután az USDJPY árfolyam is visszatért a 105-ös árfolyam közelébe. A Hang Seng 2%- ot, a Shanghai index 1,3%-ot emelkedett. A szeptemberi japán gépipari megrendelések alakulása csalódást okozott a várakozásokhoz képest. A várt év/év alapú 4,3%-os növekedéshez képest csak 4,1% volt a bővülés, ami hó/hó alapon 3,3%- os visszaesést jelent.

Trump megválasztása kapcsán már is megjelentek az első szélsőséges USDJPY árfolyam előrejelzések. A „Mr. Yen” néven elhíresült elemző és professzor szerint 6 hónapos távon akár 90-ig eshet az USDJPY devizapár jegyzése főleg a Japánba visszaáramló tőke miatt.

Határidős piacok

Alapvetően pozitív hangulat uralkodott a határidős piacokon ma reggel.

Jogi nyilatkozat
A kiadványban foglalt információk az Erste Bank Hungary Zrt. – 1138 Budapest, Népfürdő u. 24–26., tev. eng. szám: I-2061/2004 (továbbiakban: Társaság) által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, de azokért a Társaság szavatosságot vagy felelősséget nem vállal. A kiadványban foglaltak nem minősíthetők befektetésre való ösztönzésnek, befektetési tanácsadásnak, értékpapír jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó felhívásnak vagy ajánlatnak. A tőkepiaci és makrogazdasági helyzetet, a befektetések és azok hozamai alakulását olyan tényezők alakítják, melyre a Társaságnak nincs befolyása, a befektető által hozott döntés következményei a Társaságra nem háríthatók át. A kiadványban foglaltak – teljes vagy részleges – felhasználása, többszörözése, publikálása, átdolgozása, terjesztése kizárólag a Társaság előzetes írásos engedélyével lehetséges. A kiadvány kiadása időpontjában érvényes. További részletek: www.erstebank.hu, Treasury szolgáltatások, Hirdetményekben. A kiadvány nem a befektetési elemzések függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem vonatkozik rá a befektetési elemzések terjesztését, közzétételét megelőző ügyletkötésre vonatkozó tilalom.”