Tovább zöldülnek az irodák

2016. október 22. szombat - 16:08 / piacesprofit.hu
  •    

Ma a budapesti modern irodaházak negyede rendelkezik a fenntarthatóságot értékelő minősítéssel, és a korábban épült ingatlanok között is egyre több alkalmaz új technológiákat.

A magyar ingatlanszakma is egyre inkább elköteleződik a fenntarthatóság mellett: ma már minden negyedik irodaház rendelkezik BREEAM vagy LEED minősítéssel, ami Budapest esetében azt jelenti, hogy mára 56 épület mintegy 830 ezer négyzetméternyi irodaterülete fenntartható munkakörnyezetet biztosít az alkalmazottaknak és környezetüknek egyaránt.  Az új építésű vagy építés alatt álló irodaházak döntő többsége is zöld minősítésű: az előbérletek (átadás előtt lekötött területek) esetében a zöld minősítésű területek aránya Budapesten már 91 százalék.

Annak érdekében, hogy a magyar ingatlanszakma figyelmét felhívja a fenntarthatóság fontosságára, a CBRE 2013-ban elindította a Zöld Hét (Green Week) kezdeményezést, ahol a munkavállalók saját munkájuk során és ügyfeleikkel való kapcsolatukban is előtérbe kerülnek a zöld szempontok. A munkatársak jól-létének, mentális és fizikai egészségének pedig minden vállalat számára kiemelten fontos szempontnak kell lennie.

zoldiroda

Budapest mellett már vidéken is találunk zöld minősítéssel rendelkező épületeket. Az első Budapesten kívüli zöld iroda a National Instruments Science Park épülete Debrecenben, mely LEED Arany minősítést kapott, míg két évvel a Henkel körösladányi, DGNB tanúsítványt szerzett gyárának átadását követően egy új zöld ipari épülettel bővült az állomány: a Procter & Gamble gyöngyösi gyárépülete szerzett az elmúlt évben LEED Ezüst minősítést. (A régióban is nő a zöld irodaházak száma.)

A budapesti zöldiroda-kínálat bővülése annak eredménye, hogy a bérlők részéről egyre nagyobb az igény a fenntartható irodákra. Számukra az egyik fő vonzerőt az jelenti, hogy a minősített irodaházakban jóval alacsonyabbak lehetnek a rezsiköltségek. A keresletbővüléshez az is hozzájárul, hogy egyre több cégnél a vállalatirányítási előírások miatt csak minősített irodaházakat választhatnak székhelynek és irodának. A bérlők számára a környezetvédelmi és költséghatékonysági szempontokon túl marketingértékkel is bírhat, ha magas környezeti minősítésű irodákba költöznek. Nemcsak a bérlők, hanem a fejlesztők és a bérbeadók számára is előnyös lehet a minősített irodaház. Egyrészt könnyebb bérlőket találni, másrészt a zöld irodák bérlőmixe is kedvezőbb összetételű lehet, hiszen általában biztos hátterű cégek alkotják.

Kezdjük magunkon a spórolást!
Ha takarékoskodni akarunk az irodánk rezsiköltségein, nem kell azonnal a legmodernebb felszerelést megvásárolnunk, vagy drága beruházásokat végrehajtanunk. Kezdetnek megteszi, ha a szokásainkon változtatunk. Ha ügyelünk a klímára, a fűtésre és arra, hogy ne hagyjuk bekapcsolva az irodai eszközöket, évente százezreket spórolhatunk.

Feliratkozom a(z) Költségkímélés téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek