Tovább nő az üzemanyag ára

2013. július 14. vasárnap - 18:20 / piacesprofit.hu
  •    

A mediterrán üzemanyag tőzsdén az elmúlt egy hét során heti átlagban a benzin ára 2,9%-kal, a gázolaj ára 2,2%-kal nőtt. A forint árfolyama heti átlagban 0,4%-kal erősödött. Az eheti szerdai és pénteki áremelést követően július 15-én újabb áremelést jelenthetnek be: a benzinnél, két forinttal emelkedhet az ár. Ezért, várhatóan a benzin ára 423 forintra emelkedik, a gázolaj ára 428 forint/liter szinten marad július 17-én, szerdán.

A hazai üzemanyagárak változását alapvetően két tényező alakítja: az üzemanyagok nemzetközi piaci árváltozása és a forint-dollár árfolyamának alakulása. A Reuters adatai szerint a prémium ólmozatlan benzin (10 ppm ESZ 95) tonnánkénti ára (dollárban) a mediterrán piacon a július 8.- július 12-i héten 2,9%-kal lett drágább. A héten hétfőn és szerdán emelkedett a tőzsdei ár, a többi napokon stagnált..  A motorikus gázolaj (EN590) jegyzésára heti átlagban 2,2%-kal emelkedett, a héten az emelkedést a csütörtöki kis csökkenés fékezte. A forint árfolyama a dollárral szemben heti átlagban verősödött, így az árfolyam változása fékezte a forintban mért árnövekedést..

A hét folyamán a kőolaj (Brent) hordónkénti ára a július 5-i 107,3 dollárról július 12–ére, péntekre 110,1 dollárra nőtt. Ezt az árváltozási lefutást az üzemanyagárak is követték. A benzin dél-európai jegyzési ára nem követte az észak-európai (ARA) árat, attól jóval elmaradóan emelkedett. A gázolaj jegyzési ára az észak-európai és a mediterrán piacokon közel azonosan változott.

A már literre és forintra átszámolt tőzsdei jegyzésárak így a héten a benzin esetében 2,6%-os, míg a gázolajnál 1,8%-os emelkedést mutatnak.

A nemzetközi piaci folyamatok összességében – a 27%-os áfával is növelten –, s leszámítva a pénteki, július 12-i áremelési döntés hatását a benzinnél ket forintos emelést, a gázolajnál a múlt pénteki ár változatlanságát indokolják. A fenti változások alapján a benzin kiskereskedelmi átlagára 423  forint körül változhat, a gázolaj kiskereskedelmi átlagára 428 forintra emelkedik július 17-én.

Az elmúlt egy év során az üzemanyagárak kissé emelkedtek: a benzin ára lényegében véve azonos az egy évvel korábbival, a gázolaé 1%-kal lett drágább.  Az időszaki havi átlagkeresetek kissé emelkedtek, ezért tavalyhoz képest kb. 4,5%-kal több benzint és 3,5%-kal több gázolajat lehet egy havi nettó átlagkeresetből tankolni.