Tovább erősödik a magyar-szlovák gazdasági kapcsolat

2016. december 08. csütörtök - 15:40 / Timár Gigi
  •    

A klasszikus kereskedelmi áruforgalom mellett szektorokon átívelővé válnak a gazdasági együttműködések Magyarország és Szlovákia között. A Magyar Nemzeti Kereskedőház által Budapesten megrendezett Magyar-Szlovák Üzleti Fórumon több mint száz üzletember vett rész, és aláírásra került egy kétoldalú együttműködési megállapodás is.

Kép: Pixabay

Kép: Pixabay

Szlovákia Magyarország harmadik legnagyobb kereskedelmi partnere, a kétoldalú kereskedelmi kapcsolatok dinamikusan fejlődnek. A Szlovákiába irányuló magyar kivitel 2015-ben 8%-kal bővült, összesen több mint 4,5 milliárd eurót ért el – közölte a Magyar Nemzeti Kereskedőház (MNKH), amely emiatt Magyar-Szlovák Üzleti Fórumot tartott Budapesten több mint száz üzletember részvételével. A kétoldalú gazdasági, kereskedelmi kapcsolatok élénkítését célzó fórumon tartott üzletember találkozón a vállalkozásoknak lehetőségük nyílt konkrét együttműködésekről, üzleti lehetőségekről tárgyalni a hagyományos iparági együttműködési kereteken túl, a mezőgazdaság, az élelmiszeripar, a megújuló energia, a hulladékgazdálkodás, a gépipar és az egészségipar területeit érintve.

Az eseményen Oláh Zsanett, a Magyar Nemzeti Kereskedőház vezérigazgatója és Tibor Buček, a Szlovák Befektetési és Kereskedelemfejlesztési Ügynökség külkereskedelmi igazgatója együttműködési megállapodást írt alá, amelynek célja a két ország vállalkozásai közti kapcsolatok elmélyítése, a regionális együttműködés fejlesztése és a határ menti térségek intenzív fejlesztése, illetve a kutatás-fejlesztés területén való kooperáció kiszélesítése.

Az MNKH 7 regionális irodát hozott létre Szlovákiában, a – Rimaszombaton, Felvidéken, Érsekújváron, Kassán, Ipolyságban, Dunaszerdahelyen, Párkányon és Királyhelmecen. Ezek feladata a határ menti magyar-magyar gazdasági kapcsolatok erősítése, amely adóbevételek és új munkahelyek formájában Szlovákia gazdasági fejlődéséhez is hozzájárul.

Oláh Zsanett megnyitó beszédében elmondta, a továbbiakban is támogatják a nagy hozzáadott értéket termelő magyar vállalkozások megjelenését, szlovákiai vásárokon, információt szolgáltatnak a megjelenő tenderekről, lehetőségekről. Hozzátette, az üzleti fórum és a megállapodás aláírásával a cél minél inkább multiszektorálissá tenni a gazdasági együttműködést a két ország között. Számos új határátkelő megnyitása is várható a közeljövőben, ami nem csupán a kétoldalú áru- és teherforgalomra gyakorol pozitív hatást, hanem az olyan már létező határokon átívelő gazdasági együttműködéseket is megerősítheti, mint a Győr-Pozsony, Győr-Dunaszerdahely, vagy Miskolc-Kassa kapcsolat – hangsúlyozta az MNKH vezérigazgatója. “A kétoldalú kapcsolatok további fejlesztése mindkét ország számára előnyös, legyen szó energiabiztonságról, vagy épp a regionális fejlesztések megvalósításához elérhető Európai Uniós források felhasználásáról” – mondta Oláh Zsanett.

Tibor Buček  a fórumtól komoly eredményeket vár. Elmondta, abban bízik, hogy a mostani megállapodás csak a kezdete a továbbiaknak.

Nem két akármilyen partner találkozása ez ma, hanem egy különleges kapcsolat, többek között a sok esetben rendelkezésre álló közös nyelv miatt is – mondta Magyar Levente a Külgazdasági és Külügymisztérium gazdaságdiplomáciáért felelős államtitkára a rendezvényen tartott megnyitóbeszédében. Az együttműködés konkrét formáit nem a kormányok, hanem a cégek határozzák meg, ezért is fontosak ezek a találkozók. A kormányok mindkét oldalról elkötelezettek, hogy a kis- és középvállalkozásoknak minél jobb lehetőségeket biztosítsanak ehhez, jelezte továbbá, hogy nyitottak mind segítségkérésre, mind ötletekre a magyar és szlovák cégek együttműködésének segítésével kapcsolatban. “A hét elején találkozott a két ország elnöke. Mindent meg fognak tenni, hogy a két ország között fennálló jó kapcsolatot fenntartsák” – hangsúlyozta beszédében Ferencz Vojtech a szlovák Gazdasági Minisztérium államtitkára.