Tőkealapot is indíthat és követelést is vásárolhat az MFB

2017. december 13. szerda - 12:01 / PP/MTI
  •    

Az Országgyűlés elfogadta az állami vagyonnal és nemzeti pénzügyi szolgáltatásokkal összefüggő egyes törvények módosítását. A jogszabály nyolc törvényt módosít, és egyik alapvető célja, hogy a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) Zrt., valamint az általa irányított leányvállalatok és a tulajdonosi joggyakorlása alatt álló társaságok saját, uniós és más nemzetközi források kihelyezésével támogassák az európai uniós és nemzetgazdasági fejlesztési célokat.

A szabályozás az MFB-nek lehetővé teszi, hogy biztosítsa a kormányrendeletben meghatározott kiemelt nemzeti emlékhely és településkép-védelmi környezet megóvását, kialakítását, az épített és a természeti környezet egységes védelmét szolgáló – ingatlanok fenntartásához, helyreállításához, felújításához vagy átalakításához kapcsolódó – beruházásokhoz a hitelt, illetve a kölcsönt.

Az MFB a jövőben részt vehet az Európai Unió vagy annak intézményei, illetve ezek részesedésével működő szervezetek által kezdeményezett vagy támogatott pénzügyi együttműködésben is.

Lehetővé vált az is, hogy az MFB üzletszerűen, pénzügyi szolgáltatási tevékenységként fejlesztési célú feladatainak megvalósítása érdekében, ahhoz kapcsolódóan követelésvásárlási tevékenységet végezzen. A módosítással az MFB a kockázatitőke- és tőkeberuházási tevékenységet is folytathat a startupok támogatása érdekében.

Itt az új 20 milliárdos hitellehetőség a cégeknek
A Magyar Fejlesztési Bank (MFB) mikro-, kis és középvállalkozásoknak szóló új hiteltermék elindítását jelentette be, összesen 20 milliárd forintos keretösszeggel. A Pénzügyi Vállalkozás Refinanszírozási Konstrukció elsősorban olyan vállalkozások számára kínál beruházási célú finanszírozást, melyek méretükből, vagy életkorukból eredően a kereskedelmi banki piacról nem juthatnak hitelhez. A forrás az MFB pályázatán nyertes pénzügyi vállalkozásokon keresztül érhető el.

Az állami vagyonról szóló törvény módosításával egyházi jogi személyek, például szerzetesrendek is juthatnak ingyenesen állami ingatlanhoz hitéleti feladataik vagy az általuk végzett állami – így különösen oktatási, szociális, család-, gyermek- és ifjúságvédelmi, kulturális – feladatok ellátásának elősegítése érdekében.

A jogszabály szerint a Nemzeti Eszközkezelő által nem hasznosítható ingatlanok hasznosítását vagy eladását a tulajdonosi jogot gyakorló Magyar Nemzeti Vagyonkezelő végezheti.

Módosult a takarékszövetkezeti integrációs szervezet összetétele, feladatköre és a közgyűlésben az egyes tagokat megillető szavazati jog mértéke is. Az MFB-t az integrációs szervezeti tagságára tekintettel a szavazatok 51 százaléka illeti meg, a fennmaradó szavazatok pedig egyenlő arányban oszlanak meg a szervezet további tagjai között.

Kivették a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozás elleni törvény hatálya alól azokat a belföldi postai csekkel történő befizetéseket, amelyek adó, illeték, illetve vám fizetésére irányulnak. A postai szolgáltatásokról szóló törvény módosításával pedig a postai “sárga” és “fehér” színű csekkek kibocsátóinak fel kell tüntetniük azokat a jelzéseket a csekkeken, amelyek alapján a postákon könnyen és gyorsan meg tudják határozni az adott ügylethez tartozó ügyfél átvilágítási szintet.

Javultak a feltételek, bővült a kkv-k hitelezése
Az év második negyedévében tovább javultak a vállalati és a háztartási hitelezési folyamatok. A kkv-szegmens hitelezése az önálló vállalkozókat is figyelembe véve 13 százalékkal nőtt, így a kkv-hitelezés a Növekedési Hitel Program (NHP) lezárása után piaci alapon is tovább bővült.

Feliratkozom a(z) Pénzszerzés téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek