Több tízmilliárd forintról dönthetnénk – de nem tesszük

2018. március 07. szerda - 11:09 / piacesprofit.hu
  •    

Az eSZJA bevallási rendszer bevezetésével megcsappant az 1+1 százalékos felajánlások összege. Statisztikák szerint a jogosultaknak csupán 50-60 százaléka nyilatkozik, s ezzel több 10 milliárd forint sorsának irányításáról mondanak le a magyar adófizetők.

Állítólag sokan megfelejtkeznek a felajánlási lehetőségről, vagy bevallásukat más készíti el, vannak, akiket nem érdekel a rendelkezés lehetősége, vagy túl kevésnek találják a felajánlható összeget, esetleg nincs idejük utána nézni, és vannak, akik azért nem tesznek felajánlást, mert nem bíznak a civil szervezetekben. A LeitnerLeitner blogjának legfrissebb bejegyzése segítségével megmutatjuk, mire érdemes ügyelni az egy százalékos felajánlásoknál.

A személyi jövedelemadót fizető magánszemélyek idén is dönthetnek úgy, hogy a megfizetett adójuk 1%-át egy kiválasztott civil szervezetnek, további 1%-át pedig valamely egyháznak vagy a Nemzeti Tehetség Programnak ajánlják fel. A NAV a honlapján teszi közzé azokat a civil szervezeteket (adószámmal, névvel és székhelycímmel), egyházakat és a kiemelt előirányzatot (2017-re vonatkozó technikai számmal), amelyeknek felajánlható az 1+1%.

szja 1%

A felajánlás megtételére a személyi jövedelemadó bevallás formájától függetlenül az eSZJA felületen is lehetőség van 2018. május 22-éig.

Ezen kívül az adózó megteheti felajánlását:

  • a személyi jövedelemadó-bevallás részeként 2018. május 22-éig (az ügyfélkapun keresztül elektronikusan, postai úton vagy a NAV ügyfélszolgálatain személyesen),
  • a bevallási tervezet online javítása közben az elektronikus felületen,
  • a munkáltatónál legkésőbb 2018. május 10-éig lezárt borítékban. Fontos azonban, hogy a borítékra írják rá adóazonosító jelüket, a leragasztás helyén pedig írják alá. Ez a megoldás azért érdekes, mert 2018-tól megszűnt a munkáltatói adó-megállapítás, azonban a korábbi évek gyakorlatával megegyezően az 1+1 %-os nyilatkozatokat továbbra is összegyűjtik a munkáltatók.
  • a bevallástól elkülönülten 2018. május 22-éig közvetlenül a NAV-hoz is beadható a 17EGYSZA jelű nyomtatványon. Ezt meg lehet tenni az ügyfélkapun keresztül elektronikusan, postai úton vagy a NAV ügyfélszolgálatain személyesen, lezárt, adóazonosító jellel ellátott borítékban.
  • vagy a 17EGYSZA jelű nyomtatvány adattartalmával egyező nyilatkozati lapon, önállóan lezárt, adóazonosító jellel ellátott postai borítékban (postán vagy a NAV ügyfélszolgálatain személyesen leadva).

Fontos, hogy a 2018. május 22-ei határidő jogvesztő, ezután már nem lehet rendelkezni befizetett személyi jövedelemadó 1+1%-áról, a késedelem igazolási kérelemmel sem menthető ki.

NAV: még lehet szólni, hogy postázzuk az adóbevallást
Akinek nincsen ügyfélkapu-regisztrációja és tavaly egyéni vállalkozó sem volt, idén is kérheti a Nemzeti Adó- és Vámhivataltól az szja-bevallási tervezetének postázását. Ehhez nem kell mást tenni, mint adóazonosító jelet és a születési dátumot tartalmazó kérelmet eljuttatni a NAV-hoz március 19-éig.

A civil szervezetek iránti bizalmatlanságot csökkentheti, hogy a 2017-es SZJA bevallásokhoz kapcsolódóan felajánlott 1+1%-os összegekről jövő januártól a NAV honlapján lehet majd tájékozódni. A tavalyi felajánlások adatai már elérhetők az interneten. Emellett azokat, akik rendelkeznek ügyfélkapuval, a NAV elektronikus úton közvetlenül is tájékoztatja a felajánlott összeg kiutalásáról.

Főszabály szerint a felajánlás anonim, a név megadása nem kötelező. Azonban ha a felajánló kéri, akkor nevét és postai, illetve elektronikus levelezési címét a NAV továbbíthatja a kedvezményezettként feltüntetett civil szervezetnek. Ehhez egy adatkezelési hozzájárulásra és az adatok rendelkező nyilatkozaton történő megadására van szükség.

Újdonság, hogy az egyházak számára tett nyilatkozat ezentúl hosszabb távon is érvényes marad. Ha a jövőben nem nyilatkozik az adózó arról, hogy visszavonja a mostani rendelkezését, és nem ad meg új kedvezményezettet, akkor a következő 1%-ot automatikusan megkapja a most megjelölt egyház. A most tett egyházi nyilatkozatot legkorábban a 2019-ben lehet majd módosítani vagy visszavonni.

Feliratkozom a(z) Adózás téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek