Több pénzt jut a juhokra és a kecskékre

2013. szeptember 30. hétfő - 12:07 / piacesprofit.hu
  •    

Az idén mintegy 5,7 milliárd forintnyi támogatást biztosít a Vidékfejlesztési Minisztérium 5 jogcímen a juh- és kecsketartó gazdálkodók részére, a Vidékfejlesztési Minisztérium szerint ezzel van esély az állatállomány növekedésére.

Több forrás jut rájuk – Kép: Pixabay

Az idén mintegy 5,7 milliárd forintnyi támogatást biztosít a Vidékfejlesztési Minisztérium 5 jogcímen a juh- és kecsketartó gazdálkodók, a Vidékfejlesztési Minisztérium szerint ezzel van esély az állatállomány további növekedésére. (Az elmúlt években hosszú idő után újra növekedni kezdett a kecskék és a juhok állománya Magyarországon.) A Vidékfejlesztési Minisztérium 2012-ben indította el a juh- és szarvasmarhatartóknak meghirdetett Kérődző Szerkezetátalakítási Programot, ennek folytatását – a támogatási szintek megtartásával, lehetőségekhez mérten növelésével – továbbra is tervezi a tárca. A juhágazat jövedelmezőségével kapcsolatban hozzátette: az állattartók erőteljesebb összefogása és összehangolt munkája szükséges az újabb piacok megszerzéséhez.

Feldman Zsolt agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár szerint az új Közös Agrárpolitika (KAP) elmozdul a korábbi, talán túlságosan is szántóföld-orientáltságú rendszertől az érzékeny ágazatok felé. Utóbbiak, az élőmunka-igényes kertészeti, és állattenyésztési ágazatok – így a juhágazat – magyar kezdeményezésre élveznek a jövőben kitüntetett figyelmet.

Az új KAP 2014-2020 közötti költségvetési időszakában jóval több forrás fordítható a kérődző állatot tartó gazdaságokra, jelenleg ugyanis csak korlátozott mértékben támogathatók ezek az állattenyésztési ágazatok. A növekvő források hozzájárulhatnak ahhoz, hogy a juhállomány 2020-ra elérje az 1,2 milliós egyedszámot. A zöld komponens bevezetése, valamint az agrár-környezetgazdálkodási programok elősegítik, hogy a juhágazat által jelentős mértékben művelt gyepgazdálkodás hangsúlyozottabbá válik majd a tervek szerint 2015-től bevezetendő új támogatási rendszerben. 2014 még átmeneti évnek számít, így lesz idő az új támogatási konstrukciók megismerésére – fogalmazott a helyettes államtitkár.

Legkésőbb 2013. október 18-ig igényelhető a kertészeti géptámogatás

Közeleg a határidő, legkésőbb 2013. október 18-án 18 óráig – vagy forráskimerülésig – lehet még a kertészeti gépek, technológiai berendezések beszerzésére – kizárólag elektronikus úton – pályázni a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalnál (MVH). Továbbra is nyitva áll a kérelem benyújtásának lehetősége mind a kisértékű, mind a nagyértékű gépbeszerzésekre vonatkozóan. Forráskimerülés esetén az Irányító Hatóság közleményben rendelkezik a benyújtási időszak lezárásáról.

A pályázati kiírás részleteit itt olvashatja!

Azok a gazdálkodók, akik eddig nem nyújtották be a támogatási kérelmüket, megtehetik még a rendelkezésre álló forrás kimerüléséig. A kérelmeket az MVH a beérkezés sorrendjében bírálja el, ezért a nagy érdeklődés miatt sem érdemes várni a támogatás igénylésével.

Feliratkozom a(z) Pénzszerzés téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek