Több pénz maradt a háztartásoknál és a cégeknél

2017. december 04. hétfő - 11:19 / PP/MTI
  •    

Októberben a háztartások több hitelt fizettek vissza, mint amennyit felvettek, és betéteiket is jelentős összeggel gyarapították, a vállalatok pedig harmadik hónapja kevesebb hitelt vettek fel, mint amennyi megtakarítást betétekbe elhelyeztek - derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) jelentéséből.

Októberben a háztartások hitelállománya 14,4 milliárd forintos csökkenést mutatott. A szezonálisan nem igazított adatok szerint a forinthitelek állománya 13,8 milliárd forinttal, míg a devizahitelek állománya 0,6 milliárd forinttal csökkent. Az MNB adatai szerint február óta először haladta meg a törlesztett összeg a hitelfelvétel mértékét, szeptemberben 24,8, augusztusban 29,7 milliárd forint volt az új hitelek értéke a törlesztésen felül.

A háztartások betétállománya tranzakciókból eredően 53,2 milliárd forinttal nőtt a szeptemberi 21,4 milliárd forintos betétkivonást követően. A szezonálisan nem igazított adatok szerint a forintbetétekbe 61,5 milliárd forintos nettó betételhelyezés történt, míg a devizabetétekből 8,3 milliárd forintos volt a nettó betétkivonás októberben.

Kevesebben takarítanak meg többet
A kevésbé tudatos fogyasztói magatartásból adódó válságok jelentős terheket rónak az államra, ezért a kormány számára kiemelten fontos, hogy a lakosság pénzügyi tudatossága javuljon, optimális döntések szülessenek – mondta Hornung Ágnes, a Nemzetgazdasági Minisztérium pénzügyekért felelős államtitkára egy budapesti konferencián.

A nem pénzügyi vállalatok hitelállománya – csak a tranzakciókat figyelembe véve – 49,1 milliárd forintos növekedést mutatott a szeptemberi 39,3 milliárdot követően, de jelentősen elmaradt az augusztusi csaknem 90 milliárd forinttól. A forinthitelek állománya 71,0 milliárd forinttal nőtt, míg a devizahitelek állománya 21,9 milliárd forinttal csökkent októberben.

A vállalatok betétállománya – az átértékelődés és az egyéb volumenváltozás hatásától eltekintve – 155,4 milliárd forinttal nőtt. Augusztus óta jelentős betéteket helyeznek, júliusban volt utoljára minimális betétkivonás. A szezonálisan nem igazított adatok szerint a forintbetétekbe 146,9 milliárd forintos, míg a devizabetétekbe 8,5 milliárd forintos nettó betételhelyezésre került sor októberben.

 

Pénzszerzés
Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!

Segítünk kiszámolni

EKÁER kalkulátor

kalkulátor

Céges bankszámla

kalkulátor

Pályázatkereső

kalkulátor