Több mint két és fél milliárd a sertéslétszám növelésére

2013. január 16. szerda - 06:03 / piacesprofit.hu
  •    

Magyarországon az unió átlagánál kisebb az állattenyésztés aránya a mezőgazdaságban, a szaktárca ennek az aránynak a növelését kívánja elérni, például a már kidolgozott sertésstratégia megvalósításával. Az agrárstratégiában az alapanyag-előállítást és az élelmiszer- feldolgozást előnyben részesíti kormány; a sertéslétszám növelésének támogatására 2,6 milliárd forint áll rendelkezésre.

Az alapanyag-előállítás hosszú éveken át hanyatlott, versenyképessége romlott, ezért most fejlesztésekre van szükség, amelyekre a Darányi Ignác Terv pályázatai adnak lehetőséget — jelentette ki Kardeván Endre, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) államtitkára. Az elmúlt évtizedekben visszaesett az élelmiszerexport, azonban a sertés- és baromfihúsra, halakra megvannak a szükséges állategészségügyi bizonyítványok, így sikerült visszaszerezni a piaci pozíciókat. Vietnámot, Szaúd-Arábiát, Oroszországot is sikerült az exportba bevonni, és nyitott a kínai piac is – közölte a Magyar Távirati Iroda.

Hozzáfűzte, a kormányzat elsődleges célja, hogy a magyar alapanyagokat itthon dolgozzák fel, így a hazai piacon is egyre nő az igény a magyar termékekre. Balogh Rudolf, a Baki Agrocentrum Kft. ügyvezetője szerint a hétfői szakmai konferencián a vállalkozók információkat kapnak a pénzügyi finanszírozás lehetőségeiről, piaci kilátásokról, valamint az agrárstratégiában várható változásokról.  2010-ben az állattenyésztés a mezőgazdasági termelés 32 százalékát adta.

Balogh Rudolf szerint a magyar mezőgazdaság versenyképességét meghatározza, hogy miközben a növénytermesztéssel, állattartással nincs gond, a feldolgozással és a piaci értékesítéssel vannak problémák. Úgy vélte, az agrárstratégiában a sarokpontokat hosszú távra, évtizedekre kell rögzíteni.

A Vállalkozók Országos Szövetségének főtitkára arról beszélt, hogy a költségvetési stabilitást nem a bevételi oldalon kellene biztosítani. Dávid Ferenc szerint nem a tervbe vett “presztízs beruházásokat”, kellene végrehajtani, hanem a kiadás szerkezetén kellene változtatni. A VOSZ főtitkára szerint a vállalkozói közérzetet már az is javítaná, ha az adminisztratív terheket csökkentenék.