Több lesz az aszály egy törvénymódosítás miatt

2017. február 14. kedd - 15:40 / piacesprofit.hu
  •    

Kiterjesztenék az aszály fogalmát a mostani definícióhoz képest, így a termelők több esetben lennének jogosultak kártérítésre. A változtatáshoz az Unió engedélye is kell.

Kiterjesztené az aszály fogalmát egy törvénymódosítással a kormány, így a termelők nagyobb eséllyel lennének jogosultak kártérítésekre a jövőben. A tervezett új definíció szerint a gazdálkodók akkor is kárenyhítő juttatást kaphatnának, ha 30 egymást követő napon a lehullott csapadék mennyisége nem éri el a 25 millimétert, a mért hőmérsékleti maximumok pedig legalább 15 napon meghaladják a 31 C fokot.

A hatályos aszálydefiníció szerint a termelők kizárólag a csapadékadatok alapján hivatkozhatnak aszálykárokra, illetve kaphatnak kárenyhítő juttatást, a meghatározás nem kezeli azokat a hőségnapokat, amikor több csapadék esik le tíz milliméternél, a gazdák mégis súlyos aszálykárokat szenvednek el, mert a hőmérséklet huzamosabb ideig magas tartományban van – indokolja a törvénymódosítást a Földművelésügyi Minisztérium.

aszaly_kukorica_mti

Kép:MTI

Egy százalékról kellene lemondanunk testőreink kedvéért
Február másodika a Vizesélőhelyek Világnapja. A WWF adatai szerint az emberi tevékenység miatt Európában a vizesélőhelyek mintegy kétharmada, globálisan pedig 87 százaléka már elpusztult. Pedig ezek hiánya nagyban megnöveli a társadalom sérülékenységét a szélsőséges természeti hatásokkal szemben.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) becslései szerint az elmúlt években körülbelül másfélszeresére nőtt volna az aszálykáros települések száma, ha a most javasolt módosítás hatályban lett volna. Az új szabályozás alkalmazásához szükség van az Európai Bizottság (EB) hozzájárulására és az OMSZ informatikai fejlesztésére is. A kormány a módosítási szándékot 2016 augusztusában bejelentette az EB-nek, és a módosítás gyakorlati alkalmazását a 2017-es kárenyhítési évtől tartja reálisnak, ha a törvénymódosítási javaslatot elfogadja a parlament.

Feliratkozom a(z) Költségkímélés téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek