Több kkv az Eximbank ügyfelei között

2016. április 22. péntek - 10:34 / PP/MTI
  •    

Az Eximbank ügyfeleinek már 84 százaléka kis- és középvállalkozás. Az intézet az első negyedévben 55 milliárd forint hitelt és 20 milliárd forintnyi hitelgaranciát nyújtott – többek között a TV2 megvásárlására is.

rajzolt kéz tálcán hatalmas halom pénzt egyensúlyoz

Kép:Fotolia

A pénzintézet 2016 első negyedévének végére 720 milliárd forintra növelte kihelyezett hitelállományát, az első negyedévben 55 milliárd forintnyi új hitelt és 20 milliárdnyi bankgaranciát nyújtott, valamint 14 új pénzügyi vállalkozással kötött megállapodást, nyitva a szubszaharai térség felé nyitva – – mondta Urbán Zoltán, a pénzintézet vezérigazgatója.

Ismertette, hogy az Eximbank elsősorban exportcélú hiteleket nyújt, amelyek részaránya több mint 90 százalék, és ugyan 2014 óta belföldi vállalkozások finanszírozására is lehetőség van, ezek a kihelyezett hitelek 8,3 százalékát adják. Ide tartozik az Andy Vajnának, a TV2-nek nyújtott hitel is, amelyet azonban törvényesen, szabályosan, a megtérülést szem előtt tartva adtak, a hitel semmiféle állami támogatást nem tartalmaz – mondta Urbán Zoltán.

Pénzben nincs hiány – de kell-e valakinek?
Idén az NHP folytatódik két pillérrel és pillérenként 300 milliárd forint kihelyezhető forrással, az Exim erősíti jelenlétét a belföldi piacra termelő kis- és középvállalatok hitelezésében, sorra írják ki az európai uniós pénzeket – 2019-ig elvileg a teljes forrást –, a PHP révén pedig a jegybank a bankok saját forrásainak kihelyezését is ösztönzi. Pénzben tehát nincs hiány, de kérdés: a megfelelő financiális háttérrel rendelkező vállalatok rászánják-e magukat a hitelfelvételre.