Több jó hír jött a hétvégén

2016. november 07. hétfő - 10:10 / piacesprofit.hu
  •    

Egyrészt lezárták a Clinton elleni vizsgálatot, s úgy találta az FBI, hogy nem kell eljárást indítania, hiszen a levelezés nem tartalmazott nemzetbiztonságot érintő információt. Másrészt a Moody’s felminősítette Magyarországot.

 

 

pozitívra javították hazánk adósminősítését

Kép: Pixabay

Az FBI vizsgálatának leázrta komoly hatással lehet az elnökválasztásra:  várhatóan pozitív elmozdulás lesz a jelöltek megítélésében, ami jelenleg elég szoros állást mutat. Clinton 46,4, míg Trump 45 százalékon áll. Ugyanakkor az elektori rendszer miatt ez 67 százalékos valószínűséget ad arra, hogy Clinton nyer a holnapi választásokon. Az FBI bejelentése után ez a valószínűség növekedhet tovább, s ez a hír hozott örömöt a piacokra.

Itthon a Moody’s tett boldoggá bennünket azzal, hogy utolsó nagy hitelminősítőként szintén a befektetői kategóriába emelt bennünket. Ugyanakkor ennek már sokkal kisebb a jelentősége, mint a korábbi felminősítéseknek volt. Így komolyabb piaci reakció sem várható a hírre, pláne annak fényében, hogy már az elmúlt napokban mozgott a várható hírre a piac.

A MOL ma tartja befektetői napját. A reggel kiküldött prezentáció alapján úgy tűnik, hogy komolyabb eltérés nincs a stratégiában a modellünkhöz képest. Az elkövetkező években a kiskereskedelemre helyeződik a hangsúly, miközben az eredményekben nem lesz komolyabb változás a jelenlegihez képest. A frissen kibocsátott ALTEO részvényekkel a mai naptól lehet kereskedni a BÉT-en, s ráadásul a részvények már nem a T, hanem a standard kategóriában forognak.

USA

Pénteken is eséssel zártak az amerikai piacok, sorozatban ez már a kilencedik csökkenő nap volt. Hasonlóra 1980 óta nem volt példa. A Dow 0,24%-ot, az S&P 0,17%-ot, a Nasdaq 0,24%-ot csökkent. Az FBI igazgatója tegnap bejelentette, hogy lezárták a Hillary Clinton levelezésével kapcsolatos vizsgálatokat és a levelezésben ezúttal sem találtak nemzetbiztonsági szempontból titkos információkat. A bejelentés közvetlenül az elnökválasztás finisében kedvező hír Clinton számára, hiszen ez a vizsgálat volt az egyik fő oka annak, hogy a kampány legvégén Trump gyakorlatilag teljesen felzárkózott Clintonra. Az FBI bejelentésére a részvénypiacoknak még nem volt ideje reagálni, de a proxyként használható mexikói peso közel 2,5%-ot erősödött a dollárral szemben, ami azt jelzi, hogy a piaci vélemények szerint valószínűbbé vált Clinton győzelme.

Az FBI és a titkosszolgálat terrortámadás veszélyére figyelmeztetett. A nyomozóhatóságok szerint a keddi amerikai elnökválasztást megelőzően New York államban, Virginiában és Texasban is elképzelhető terrortámadás.

Pénteken érkeztek a legfrissebb munkaerőpiaci adatok. Októberben 161 ezerrel bővült a mezőgazdaságon kívül foglalkoztatottak száma, az adat azonban enyhe csalódást okozott, mert elmaradt a 173 ezres várakozástól. A szeptemberi adatot 156 ezerről 191 ezerre módosították. A munkanélküliségi ráta a vártnak megfelelően 4,9%-ra csökkent a korábbi 5%-ról, miközben az aktivitási mutató 62,9%-ról 62,8%-ra mérséklődött. Az alulfoglalkoztatottsági ráta pedig 9,7%-ról 9,5%-ra esett. Az átlagos órabérek 2,8%-os bővülést mutatnak éves alapon, ami 0,2 százalékponttal magasabb a konszenzusnál. A kedvező munkaerőpiaci adatok a decemberi kamatemelés irányába mutatnak.

Európa

Az európai piacok is gyengén teljesítettek pénteken. A FTSE100 1,4%-ot, a DAX 0,7%-ot, a CAC40 pedig 0,8%-ot csökkent. A reggel nyolckor megjelent szeptemberi német ipari rendelésállomány csalódást okozott a befektetőknek, mivel év/év alapon csak 2,6% volt a növekedés, szemben a 3,5%-os várakozással.

Pénteken Törökországban komolyabb eladói nyomás bontakozott ki, miután a harmadik legnagyobb török, egyébként kurd-barát párt, a HDP 9 parlamenti képviselőjét letartoztatta a török rendőrség.

Olaj, arany

A WTI 44,7 dollárig tudott visszaerősödni a pénteki nagy zuhanást követően. A piac továbbra is szkeptikus, hogy az OPEC meg tud-e egyezni november végéig. A piacon a nettó rövid pozíciók száma jelentősen megnőtt, míg a spekulánsok sietve zárták a vételi pozíciókat is. Az OPEC tagok közül Nigéria és Líbia is növelte termelését októberben. A teljes OPEC termelés 34 millió hordó fölé nőtt, miközben 11,2 millió hordóval Oroszország is a csúcson termel. Fontos hír lehet, hogy a nagy olajtároló központ, Cushing mellett erős földrengés volt, bár a hírek szerint nem sérültek meg az olajtározók.

Az arany 1.288 dollárig süllyedt, miután az FBI szerint Hillary Clinton levelezése nem tartalmazott nemzetbiztonságilag kétes információkat, és lezárták a nyomozást. Ez a holnapi elnökválasztás előtt segítheti Clinton pozícióját Donald Trump republikánus elnökjelölttel szemben. A piac a magasabb kamatok miatt is aggódik, bár rövidtávon mindenképpen az USA elnökválasztás lesz a legizgalmasabb fejlemény.

Devizák

Az EURHUF árfolyam egészen 305,9-ig esett pénteken, bár a nemzetközi hangulat nem volt éppenséggel túlságosan pozitív. A forint erősödésében a Moody’s döntésével kapcsolatos spekulációk állhattak. A pozitív döntés ellenére, vagyis, hogy Magyarországot stabil kilátások megfogalmazása mellett Baa3 kategóriába minősítették fel és egyben befektetésre ajánlott kategóriába került, a reggeli órákban még nem volt további forinterősödés érezhető.

Reggelre nagyot erősödött a dollár az euróval szemben. A Clintonnal kapcsolatos FBI vizsgálat lezárásának bejelentését követően az EURUSD devizapár jegyzése 1,106-ra csökkent a pénteki 1,114-es értékről. A devizapár jelenleg pontosan a 30 napos mozgóátlagon támaszkodik.

Távol-Kelet

Optimistán indították a hetet az ázsiai piacok. A Nikkei 1,6%-ot, a Hang Seng 0,9%-ot, a Shanghai index 0,1%-ot emelkedett. Az ázsiai piacok jó kedve elsősorban az amerikai választásokkal kapcsolatos hírekre vezethető vissza.

Kínában új pénzügyminisztert neveztek ki, miután elődjét nyugdíjazták. A pénzügyminiszter személyének cseréjétől jelentős változás nem várható, de valószínűleg megpróbálja a folyamatban lévő reformokat egy kicsit felpörgetni és a 2017-es költségvetés esetleg még támogatóbb jellegű lehet majd.

Határidős piacok

Vegyes képet mutattak a határidős piacok ma reggel, de a főbb indexek (Dow, S&P, Nasdaq, DAX) a pozitív tartományban voltak.

Jogi nyilatkozat
A kiadványban foglalt információk az Erste Bank Hungary Zrt. – 1138 Budapest, Népfürdő u. 24–26., tev. eng. szám: I-2061/2004 (továbbiakban: Társaság) által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, de azokért a Társaság szavatosságot vagy felelősséget nem vállal. A kiadványban foglaltak nem minősíthetők befektetésre való ösztönzésnek, befektetési tanácsadásnak, értékpapír jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó felhívásnak vagy ajánlatnak. A tőkepiaci és makrogazdasági helyzetet, a befektetések és azok hozamai alakulását olyan tényezők alakítják, melyre a Társaságnak nincs befolyása, a befektető által hozott döntés következményei a Társaságra nem háríthatók át. A kiadványban foglaltak – teljes vagy részleges – felhasználása, többszörözése, publikálása, átdolgozása, terjesztése kizárólag a Társaság előzetes írásos engedélyével lehetséges. A kiadvány kiadása időpontjában érvényes. További részletek: www.erstebank.hu, Treasury szolgáltatások, Hirdetményekben. A kiadvány nem a befektetési elemzések függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem vonatkozik rá a befektetési elemzések terjesztését, közzétételét megelőző ügyletkötésre vonatkozó tilalom.”