Több e-aláírás = kevesebb botrány

2015. április 13. hétfő - 11:07 / piacesprofit.hu
  •    

Az utóbbi idők elhíresült külföldi és hazai botrányai joggal vetik fel a kérdést: hogyan tehetők még hitelesebbé az ellenőrzési jelentések annak érdekében, hogy a jövőben nagyobb eséllyel lehessen kiküszöbölni egy-egy széles körben negatív hatást gyakorló eseményt.

Kép: Freedigitalphotos/phanlop88

Mivel a vállalati adatokat ma már leginkább informatikai rendszerekben tárolják, dolgozzák fel és őrzik meg, az ellenőrzési folyamatok is számos esetben kiegészültek az informatikai rendszerek vizsgálatára vonatkozó előírásokkal és információbiztonsági ellenőrzésekkel. Annak érdekében, hogy ezek az auditok a lényegre fókuszálva segítsék a tulajdonosokat és a menedzsmentet a prudens működés fenntartásában, a folyamat minőségét és hitelességét is biztosítani kell – javasolja több szakmai és felügyeleti szervezet.

A minőség tekintetében a ma érvényes szakmai ajánlásoknak és minőségbiztosítási szabványoknak való megfelelés megfelelő garanciát jelent. A hitelesség megteremtésére ugyanakkor ebben az adatkörnyezetben az elektronikus aláírás alkalmazása nyújthat megoldást.

Az e-aláírás észlelhetővé teszi az utólagos adatmódosítást is

Az ellenőrzésekhez felhasznált bizonyítékok túlnyomó része elektronikus információ, melynek kinyomtatására sem annak struktúrája (adatbázis), sem mennyisége (több ezer oldal) miatt nincs reális lehetőség. Az elektronikus aláírás azonban olyan eljárás, amely igazolni tudja az adott tartalom kibocsátóját és bizonyítani tudja a tartalom sértetlenségét. Az e-aláírás fokozott biztonságú változata alkalmas az aláíró azonosítására, kizárólagosan hozzáköthető, olyan eszközökkel hozták létre, amelyek kizárólag az aláíró befolyása alatt állnak és úgy kapcsolódik az aláírt dokumentumhoz, hogy annak minden későbbi megváltozása észlelhetővé válik. Vagyis minden későbbi negatív eseménynél az aláíró (természetes vagy jogi) személye, és – időbélyeg kapcsolása esetén – az aláírás pontos ideje is kétséget kizáró módon megállapítható.

Az egész unión belül egyenértékű hitelességű a kézírással

Teljes bizonyító ereje miatt 2014 szeptembere óta – egy EU parlamenti és tanácsi rendelet értelmében – a minősített aláírást Európa minden tagállamában törvényi szinten a kézírással egyenértékűnek kell elfogadni. (Hogy akkor emellett mire jó a közjegyzői aláírás-hitelesítés, arról itt olvashat.) Az Európai Unió jelentős erőfeszítéseket tesz a határon átnyúló elektronikus kommunikáció elősegítése érdekében, így várható, hogy a közeljövőben az e-aláírások szerepe tovább erősödik Európában.

Így ne fogadjunk be elektronikus számlát
Nem elegendő az elektronikus számlát pdf-ben továbbítania, a befogadónak pedig kinyomtatnia és lefűznie. Ez ugyanis számos visszaélési lehetőséget rejt magában. Lássuk, mi a helyes, adóhatóság által is elfogadott módszer!

A cégeljárások miatt immár Magyarországon is elterjedt eszköz

Az elektronikus aláírás felhasználása jelentős mértékben nőtt az elmúlt 10 évben, amiben igen nagy szerepe volt annak, hogy 2008 júliusától a cégeljárásban kizárólag elektronikus aláírással ellátott dokumentumokkal lehet a cégbírósági eljárásokban részt venni. Míg korábban elvétve volt jellemző az elektronikus aláírás használata, addig ma már több mint 210 millió dokumentumot időbélyegeznek le évente, és tavalyig már közel 28 ezerre nőtt a tanúsítványbirtokosok száma.

„Mivel a minősített e-aláírás tökéletesen alkalmazható minden olyan dokumentumhoz, amelyeknél a letagadhatatlanság és az írásbeliség alaki követelménye előírás, jogos, akár egy jövőbeli jogszabályban testet is öltő elvárás az, hogy Magyarországon a cégügyvédek és közjegyzők után az információrendszereket vizsgáló ellenőrök is alkalmazzák ezt a technológiát megbízóik, illetve adott esetekben ügyfelek ezreinek érdekében, valamint a szakmai tisztesség védelmében” – hangsúlyozza Erdősi Péter Máté, a BDO Magyarország információtechnológiai üzletágának ügyvezető partnere.

Feliratkozom a(z) Info & tech téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek