Több a megbízható partner, de a kockázatos is

2017. június 29. csütörtök - 17:10 / piacesprofit.hu
  •    

A tavalyi év végéhez képest húszezerrel több vállalkozás büszkélkedhet azzal, hogy megbízható minősítést kapott a Nemzeti Adó- és Vámhivataltól (NAV). A cégjegyzékbe bejegyzett, valamint az áfa-regisztrált adózókat érintő minősítési rendszer idei változásai mind a megbízható, mind a kockázatos adózói körre hatással voltak – közölte a NAV.

A NAV az évek óta törvényesen működő gazdálkodókat előnyben részesítő, a szabályszegőkre pedig nagyobb figyelmet fordító adózói minősítés rendszerében az idei első negyedévére 540.468 adózót vizsgált meg. A minősítés eredményeként 210.587 vállalkozás – a minősítettek 39 százaléka – mondhatja el magáról, hogy megfelelt a megbízhatóság valamennyi feltételének. Ezek a feltételek idén januártól egy újjal egészültek ki – a vállalkozás tárgyévre vonatkozó adóteljesítményének pozitívnak kell lennie –, mely kizárja, hogy az úgynevezett „alvó cégek” pozitív minősítést kapjanak. Változás, hogy már nem csak a mulasztási bírság, hanem a jövedéki bírság adóteljesítményhez viszonyított arányát is vizsgálnia kell a NAV-nak. Ugyanakkor azt 5 év helyett 4 évre visszamenőlegesen figyeli, hogy a vállalkozással szemben volt-e végrehajtási eljárás.

 Kép: Pixabay

Kép: Pixabay

A megbízható minősítést elnyerő gazdálkodóknak bizonyos mulasztásoknál nem kell bírságot fizetniük, máskor csak az általános bírság felével kell számolniuk. Emellett ellenőrzésük maximum 180 napig tarthat, és évente egyszer automatikus fizetési könnyítési lehetőséget kapnak. További előny, hogy a visszaigényelt általános forgalmi adót a megbízható nyilvánosan működő részvénytársaságnak 30 napon belül, más megbízható adózónak – meghatározott esetben – 45 napon belül utalja ki a NAV.

A kockázatos adózókra vonatkozó feltételek is kiegészültek. Már az is kockázatosnak minősül, akinek székhelye székhelyszolgáltatóhoz van bejegyezve, és adóigazgatási eljárás akadályozása miatt a NAV – a tárgyévben vagy az azt megelőző három évben – jogerősen mulasztási bírságot szabott ki rá. Ezt a feltételt azonban csak a 2017. január 1-jét követő akadályoztatásoknál kell figyelembe vennie az állami adó- és vámhivatalnak.

Az idén több kockázatos minősítést – számszerűen 36.467-et – azért kellett „kiosztania” a NAV-nak, mert az érintett vállalkozás be nem jelentett alkalmazottat foglalkoztatott.

Ne csússzon bele a kockázatba!
Még nem látjuk a tavalyi negyedik negyedév adózói minősítések pontos számait, a harmadik negyedévben viszont ugrásszerűen több lett a kockázatos adózó. Akár rajtunk kívül álló okokból is ide csúszhat a cégünk.

Feliratkozom a(z) Adózás téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek