Tízmillió annak, aki helyesen kitölti az adóbevallását

2017. február 02. csütörtök - 10:20 / piacesprofit.hu
  •    

Érdekes felajánlást tett egy adószakértő a minap: 10 millió forintot ad annak, aki a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) útmutatója alapján helyesen tölti ki adóbevallását, mert úgy véli: a családi adókedvezményre vonatkozó részt egyszerűen elhibázta a hatóság – írta a Magyar Nemzet.

Minden munkavállaló megkapta tegnapig az M30-as igazolást a munkáltatójától, amelyen a járulékadatai és egyéb, a NAV számára fontos adatok szerepelnek. „Ha valaki azt kéri a NAV-tól, hogy március 15-ig készítse el a bevallástervezetét, az mindössze annyit jelent, hogy ezeket a papírokat még egyszer megkapja május 2-ig. A munkáltató ugyanis az úgynevezett 08-as bevalláson havonta szolgáltat adatot a hatóságnak, és ennek összesítése az M30-as igazolás. Ha nem ugyanaz lenne a kettőben, nagyon nagy baj lenne a rendszerben” – hívta fel rá a figyelmet a Angyal József okleveles adószakértő a Magyar Nemzet közlése szerint.

Szerinte nem igaz az sem, hogy a hatóság hiba nélkül el tudná készíteni mindenki bevallását: ennek legfőbb akadálya épp a családi adókedvezmény. Bonyolulttá teszi ugyanis a rendszert többek között az, hogy élettársak esetén év közben mindenki csak a saját gyereke után veheti igénybe a családi kedvezményt, de az év végén megoszthatják. Erről az adóhatóságnak viszont nincs tudomása, nincsenek róla adatai. A másik probléma az, hogy egy háromgyerekes család általában nem veszi igénybe a kedvezményt, csak az év végén, mert egy összegben szeretne hozzájutni az összesen 1 188 000 forinthoz.

Ugyanakkor sokan elfelejtenek nyilatkozni az adókedvezményről az év elején, vagyis januárban vagy februárban. Fontos ugyanis tudni, hogy nem automatikusan jár a kedvezmény, csak akkor, ha nyilatkoznak erről a munkáltatónak. Ha valaki ezt tavaly csak márciusban jelentette be a munkáltatójánál, az elesik kéthavi kedvezménytől. A szakértő úgy véli, az adóhatóság csak arról tud, ami az M30-as lapon szerepelt, így két hónap kimarad. Akkor járunk tehát a legjobban, ha minden évben még január utolsó napjáig – azaz tegnapig – elkészítettük a bevallást, és nyilatkoztunk a kedvezményekről. Ez esetben márciustól visszakaphatjuk a pénzt. Ha viszont az adóhatóságot bízzuk meg a bevallástervezet elkészítésével, azzal kell számolnunk, hogy a procedúra eltart május 2-ig, tehát csak júniusban jutunk a pénzünkhöz.

A szakértő szerint van még egy rejtett probléma, amire fontos felhívni a figyelmet. Ahhoz, hogy 2016-ban év közben figyelembe vegyék a családi adókedvezményt, még nem kellett a gyermek adóazonosító jele, de az éves bevallásban már igen. Ezt azonban rengetegen nem tudják. Emiatt tehát a hatóság rengeteg hibás bevallástervezetet küld majd ki, ami nem tűnhet fel az adózónak.

Létezik jó adórendszer, de a miénk nem az
A Magyar Adótanácsadók és Könyvviteli Szolgáltatók Országos Egyesülete szerint adórendszerünk a rendszerváltás óta sajnos egyre bonyolultabbá, ezért kevésbé hatékonnyá vált. A rendkívül gyorsan, helyenként és időnként átgondolatlanul változó jogszabályi környezet sem segíti az adózókat.

Feliratkozom a(z) Adózás téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek