Tízmilliárdnyi támogatást fizettetnek vissza

2014. április 02. szerda - 12:05 / piacesprofit.hu
  •    

Több mint 250 offshore hátterű cég vett fel európai uniós és nemzeti támogatásokat az elmúlt pályázati ciklusban. Az érintettek hamarosan megkapják a kormányzati vizsgálat eredményeiről szóló határozatot, amely alapján vissza kell fizetniük az általuk felvett, összesen tízmilliárd forintot meghaladó támogatási összeget.

Átnézték a nyerteseket, eddig 250 cég akadt fent a rostán – Kép: SXC

Befejeződött az offshore-gyanús pályázati nyertesek vizsgálata; a 2007–2013-as támogatási időszak kedvezményezettjei közül több mint 250 cégről derült ki, hogy gazdasági háttere valamelyik adóparadicsomhoz köthető. Esetükben az eddig kifizetett támogatás összege meghaladja a tízmilliárd forintot. Az érintetteket hamarosan értesítik, s a kormány elindítja az elállási folyamatot. „Ezt a határozatot, mint minden fejlesztéspolitikai döntést, megtámadhatják a cégek, ugyanakkor ha nem tudják hitelt érdemlően bizonyítani az általunk feltárt tények ellenkezőjét, akkor az eddig kifizetett támogatási összeget kamataival együtt kell visszautalniuk az államnak” – hívta fel a mondta Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség helyettes államtitkára a Magyar Nemzetnek. Arról, hogy ezeket a pénzeket mire használhatja fel az ország, egyelőre nem született döntés.

A helyettes államtitkár szerint három lehetőség adott: vagy annak a pályázati konstrukciónak a keretében fizetik ki újra, amelyikből visszakövetelték a támogatást, vagy az állam kiír egy teljesen új pályázatot, de az is felmerült, hogy ezzel az összeggel csökkentsék a 2007–2013-as időszakra vonatkozó túlvállalás mértékét. A szankciók sora itt azonban még nem ér véget, az offshore háttérrel rendelkező cégek az idén induló fejlesztési ciklusban nem indulhatnak az európai uniós és a nemzeti forrásból nyújtott pályázatokon.

A vizsgálaton egyébként nagy részvénytársaságok és kisvállalkozások is elbuktak. A fejlesztési honlapra felkerült lista mellett a tisztességesen működő nyertes pályázókról is készít listát a Miniszterelnökség, amelyet a napokban tesznek közzé az eddigi nyertes civil szervezetek listájával együtt.

Mint azt korábban a Piac & Profit megírta, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség 2013 szeptemberében kezdte meg a vizsgálatot, ekkor több mint 45 ezer cégnek és civil szervezetnek küldték el az új átláthatósági nyilatkozatot. Azok a szereplők, amelyek nem küldték vissza időben a nyilatkozatot, vagy nem feleltek meg a követelményeknek, felkerültek az NFÜ honlapjára. A lista tavaly ősz óta folyamatosan szűkült, legutóbb 4-5000 olyan céget talált a Miniszterelnökség, amelyek esetében nem lehetett egyértelműen megállapítani a tulajdonosi hátterét. Tőlük újabb dokumentumokat kért a kormányzat. Csepreghy Nándor szerint még körülbelül kétezer olyan társaság van, amelynek a hátterét nem sikerült tisztázni, esetükben folyik a vizsgálat.

Még mindig Ciprus a magyar offshore-paradicsom
Mérsékelten ugyan, de csökken azon magyar cégek száma, melyek tulajdonosa valamely offshore országbeli cég. Ciprus tavaly májusi pénzügyi összeomlásával csökkent ugyan az országban székelő magyar cégtulajdonosok száma, de még így is a Seychelles-szigetek és Hollandia mellett itt van a legtöbb tulajdonos bejegyezve.

Feliratkozom a(z) Pénzszerzés téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek