Tizenöt magyar cég újra exportálhat Oroszországba

2015. május 20. szerda - 11:32 / PP/MTI
  •    

Az orosz Állategészségügyi és Növényvédelmi Szövetségi Szolgálat (Rosszelhoznadzor) tizenöt magyar, két ciprusi és néhány görög cégnek engedélyezte, hogy exportálhassa termékeit Oroszországba az élelmiszerembargó feloldásának esetén.

Oroszország tavaly augusztus 8-án rendelt el behozatali tilalmat az Európai Unió tagállamaiból, illetve Norvégiából, Kanadából, az Egyesült Államokból és Ausztráliából származó élelmiszerekre. Idén több európai uniós ország arra kérte Oroszországot, hogy törölje vagy legalább enyhítse az embargót. Orosz ellenőrök április végén ellenőriztek több tucat magyar, görög és ciprusi élelmiszeripari céget. (Dinamikusan fejlődő kereskedelmi kapcsolatokat vágtak ketté az embargós intézkedések.)

Oroszország még tavaly augusztusban rendelt el intézkedéseket az Oroszország ellen szankciókat alkalmazó országokkal szemben. Dimitrij Medvegyev miniszterelnök bejelentette, hogy teljes embargót vetnek ki a marhahús, a sertéshús, a gyümölcs- és zöldségtermékekre, baromfi, hal, sajt, tej, tejtermék behozatalára az Európai Unióból, az Egyesült Államokból, Ausztráliából, Kanadából és Norvégiából. Az intézkedés egy évre vonatkozik. Oroszországba tavaly mintegy 70 milliárd forint értékben exportált Magyarország mezőgazdasági termékeket, ami a 24 200 milliárd forintos teljes magyar kivitel 0,3 százalékát teszi ki. (Szerencsére még nem volt átütő sikere Oroszország irányába a keleti nyitás politikájának.)

Ha Oroszország feloldja a tilalmat, az auditált magyar, ciprusi és görög cégek azonnal felújíthatják termékeik szállítását. Görögország halat és sajtot, Ciprus szintén sajtot, Magyarország pedig marhahúst és szárnyasokat exportálhat – mondta Szergej Dankvert, a Rosszelhoznadzor vezetője. Az embargó előtt 90 magyar és hat ciprusi élelmiszeripari vállalat szállíthatta termékeit Oroszországba. Görögország esetében is hasonló a helyzet. Az élelmiszerszállítási tilalom előtt nagyjából kéttucatnyi cég exportált gyümölcsöket, például epret, őszibarackot és nektarint Oroszországba, az áprilisi helyszíni ellenőrzés eredményeként csak néhány vállalat kapott exportengedélyt az orosz féltől.

Orosz–FÁK-országok Üzleti Fórum
Oroszország és a FÁK-országok hatalmas felvevőpiaca látszólag óriási lehetőségeket tartogat a hazai kkv-k számára. Ám az Oroszország által meghirdetett embargó az EU-országokból jövő élelmiszerek importjára (hús, zöldség, gyümölcs, tejtermékek) visszavetette a kereskedelmi forgalmat. Kevesen tudják, hogy az orosz-belorusz-kazah vámunió, a három ország egységes vámrendszere rendkívüli kereskedelmi előnyökkel kecsegtet a hatalmas piacra bejutni vágyóknak. Használjuk ki a Breszttől Almatiig húzódó hatalmas piacra bejutás vámunió nyújtotta előnyeit! Minden információt megtudhat május 21-én a Piac&Profit rendezvényén. Részletes program és regisztráció itt. 

Összességében a három országot tekintve a korábban auditált élelmiszeripari vállalatok kevesebb mint 20 százaléka újíthatná fel az Oroszországba irányuló exportját az orosz behozatali tilalom feloldásának esetén – hangoztatta Szergej Dankvert, aki szerint Magyarország, Görögország és Ciprus veszteségei meghaladták a 400 millió dollárt. A három ország 2013-ban összesen 580 millió dollár értékben exportált élelmiszeripari termékeket Oroszországba. Ebből az összegből a behozatali tilalom alá nem tartozó termékek értéke nagyjából 150 millió dollár volt, tehát 400 millió dollárnyi kiesést okozott az embargó.

Az orosz piacot tekintve nem túl jelentős összegről van szó: 2013-ban Oroszország mintegy 15 milliárd dollár értékben importált élelmiszeripari termékeket. Nagyjából hatezer európai cég exportált élelmiszeripari termékeket Oroszországba az embargó bevezetése előtt, helyüket zökkenésmentesen vették át latin-amerikai, afrikai és ázsiai, valamint az Európai Unión kívüli európai országok termelői.

Az orosz állategészségügyi hatóság ellenőrei április 20-30. között végeztek helyszíni ellenőrzést azon – általuk kijelölt – magyarországi üzemekben, amelyek már korábban felkerültek az orosz hatóság által engedélyezett létesítmények listájára. Alapvetően a cégek működését vizsgálták az ellenőrök. A vizsgált 16 vállalat között nemcsak vörös húsokkal, hanem baromfival foglalkozó cégek, sőt, tejipari vállalat is szerepelt.

Attól is félünk, hogy kötünk üzletet
A keleti, illetve az újabban hangoztatott déli nyitás még jóakarattal is csak félsikernek nevezhető, a cégeknek azonban mégis „kinyílt a csipája”, egyre több vállalkozás gondolkodik külpiaci terjeszkedésben. Azonban amilyen nagy lehetőségek rejlenek a külföldi piacokon, éppolyan nagyok a veszélyek is.

Segítünk kiszámolni

EKÁER kalkulátor

kalkulátor

Céges bankszámla

kalkulátor

Pályázatkereső

kalkulátor