Tizenhárom milliárd forint a boldogabb csirkékért

2019. április 03. szerda - 12:04 / piacesprofit.hu
  •    

A 2019. évre szóló baromfi állatjóléti támogatási kérelmek beadási határideje 2019. április 15-e. A kérelmeket a Magyar Államkincstár honlapján megtalálható új formanyomtatványon kell benyújtani. A baromfi-állatjóléti támogatások folyósítására a 2019. évi költségvetésben megközelítőleg 13 milliárd forintos forrás áll rendelkezésre, amely meghaladja a korábbi évek keretösszegét.

A baromfitartó gazda támogatást vehet igénybe az előírásokon túlmutató állatjóléti kötelezettségvállalás többletköltségeire, ha biztosítja a takarmányok nemkívánatos anyagoktól való mentességét, a kíméletes állatmozgatásra és szállításra vonatkozó szigorúbb előírásokat, a jobb épület-mikroklímát, és csökkentett nyersfehérje-tartalmú takarmányt használ. Annak érdekében, hogy a támogatások minél előbb a gazdálkodókhoz juthassanak, a támogatási év április 16-tól az ezt követő év április 15-ig tart. A tényleges kifizetések mértéke a jogos támogatási igények nagyságától függ majd – közölte az Agrérminisztérium.

kiscsirke

Kép: Flickr

Haszonállataink korszerű körülmények között való tartása, jólétük biztosítása olyan kiemelt agárpolitikai cél, amely egybevág a fogyasztók és a társadalom állattartással szembeni igényeivel is. Magyarország tisztán állami forrásból több mint 10 éve támogatja azokat a baromfitartókat, akik vállalják, hogy a jogszabályokban előírt kötelező tartási feltételeken túlmutató, az állatok jóléte érdekében tett többletvállalásokat teljesítenek.

A támogatási program működtetéséhez az Európai Bizottság külön engedélye szükséges, amelyet a tagállam és a Bizottság közötti részletes szakmai vita, ellenőrzés és hivatalos jóváhagyás előz meg. A támogatási programot a Bizottság határozott időre hagyja jóvá. 2018 decemberében véget ért a 2008 óta működő, nemzeti forrásból finanszírozott baromfi-állatjóléti támogatási program, mert lejárt az Európai Bizottság jóváhagyása. Ezért az Agrárminisztérium – a baromfiágazati szakmai szervezetekkel egyeztetve – már 2018 áprilisában kezdeményezte Brüsszelben az új baromfi-állatjóléti támogatási program jóváhagyását a 2013–2018-as program szerinti szakmai tartalommal, de megemelt támogatási kerettel. A 2019–2025 közötti időszakra szóló új baromfi-állatjóléti támogatási program jóváhagyási eljárásában a Bizottság és Magyarország közötti szakmai egyeztetések sikeresen lezárultak.

Az Agrárminisztérium a sertéságazatban hasonló állatjóléti állami támogatásokat nyújt a gazdáknak, amelyek már ez év január 1-től szintén 2025-ig működnek.

Madárinfluenza: még nem múlt el a veszély
Európa több tagállamában szórványosan továbbra is előfordul a magas patogenitású madárinfluenza megbetegedés házi és vadon élő madaraknál. A legújabb eseteket Bulgáriából jelentették, amelynek különös jelentősége, hogy hazánk ebbe az irányba élénk kereskedelmet folytat.

Feliratkozom a(z) Pénzszerzés téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek