Tizenegyezer céggel megint kevesebb

2016. október 07. péntek - 12:10 / piacesprofit.hu
  •  
  • Előfizetés

Idén július 1-től szeptember 30 - ig 11 306 cég került ki véglegesen a gazdaságból, ezzel újabb rekordot írhatunk fel 2016-hoz, mivel a korábbi évek hasonló időszakaiban még sosem került ennyi cég törlésre. Még mindig rendkívül magas a felszámolási eljárások száma, a jelek szerint a cégvezetés továbbra is veszélyes üzemnek számít.

Kép: SXC

Kép: SXC

„A magas törlési szám nagyjából illeszkedik a korábbi trendbe, a törlések száma közel 2 éve azonos szinteket produkál, most az átlagosnál aktívabb nyárvégi hónapok eredményezték a szezonális rekordot” – mondja Pertics Richárd az Opten céginformációs vezetője. Az induló eljárásokat tekintve – ugyanebben az időszakban – 1 814 felszámolási eljárás, 1 664 végelszámolási eljárás és 5 416 kényszertörlési eljárás indult. „Még mindig rendkívül magas a felszámolási eljárások száma, a cégvezetés továbbra is veszélyes üzemnek számít, de az már jó hír, hogy arányaiban egyre kisebb a felszámolások szerepe” – mondja az Opten szakértője. A kényszertörlések és a hivatalból törlések okozták a magas törlési számokat, ami azt jelzi, hogy a hatósági intézmények újabb hullámban takarítják a renitens cégeket.

Most már aggasztó a bizalom hiánya
Szakemberek szerint a magyar cégvilág tisztulása egyáltalán nem baj, viszont most már aggasztó, hogy mennyire alacsony az induló cégek száma, mennyire padlón van a vállalkozói bizalom.

A magas törlési számok mellett azért vannak pozitív hírek is, mind az alkalmazotti létszám, mind az újonnan alapított cégek száma reményt keltő. A közzétett vállalati alkalmazotti létszámok 7 ezrelékes növekedést mutatnak a második negyedév adataihoz képest, és 2,9 százalékos növekedést az előző év azonos időszakához képest. Az alapított cégek száma pedig 5 916 volt, ami 5,7 százalékkal magasabb előző év azonos időszakánál. „Összességében még mindig nagyon magas a fluktuáció a hazai cégvilágban, de legalább a fluktuáció szintje állandósulni látszik, ami azt jelzi, hogy még az ideális állapottól messze vagyunk, de a hazai cégek lassan alkalmazkodnak a veszélyes környezethez” – mondja Pertics Richárd.

A hazai cégstruktúra problémáit jól mutatja az a tény is, hogy csak 2016 harmadik negyedévében 13 600 cég ellen indult valamiféle végrehajtási eljárás. „A végrehajtások fakadhatnak kisebb gondatlanságból, vagy tényleges likviditási problémákból, mindenesetre azt jelzi, hogy tőkeerősség és üzleti etika szempontjából is van még fejlődési lehetőség a hazai cégekben” – mondja az Opten igazgatója.

Ez nem normális – a cégek harmada nem működik
Egyetlen évben sem töröltek annyi céget a hazai bíróságok, mint tavaly, de a szakemberek szerint ez hozzájárul az egészségesebb gazdasági struktúrához. Az viszont nem nevezhető viszont normálisnak, hogy a bejegyzett cégek 35-40 százaléka ténylegesen nem működik.