Tíz tipp, hogy önt ajánlják

2015. július 20. hétfő - 17:02 / piacesprofit.hu
  •    

Az üres állások jelentős részét nem hirdetik meg, hanem személyes ajánlásokkal töltik be. Mi kell ahhoz, hogy önt javasolják egy-egy új munkára? Egy erős kapcsolatrendszer. És ehhez hogyan juthat el? Tíz tippet mutat most a Monster.hu.

Kép: Pixabay

1.Építse szakmai kapcsolatait.

Próbálja meg folyamatosan bővíteni ismeretségi körét. Ha úgy érzi, hogy évek óta ugyanazokkal az emberekkel beszél, vagy a szakmában kevesen ismerik, akkor itt az ideje a változtatásra.

2. Keresse a kapcsolatot a fejvadászokkal.

Regisztráljon be az adatbázisukba, kérjen lehetőséget egy személyes bemutatkozásra. Minél töb fejvadász tudomást szerez önről, annál nagyobb valószínűséggel ajánlják (megfelelő végzettség és tapasztalat esetén).

3. Látogasson szakmai rendezvényeket.

Nézzen utána, hogy szakmájában milyen rendezvényeket tartanak. Jelentkezzen be, járjon el bizonyos időközönként ezekre az eseményekre.

4. Ápolja kapcsolatait.

Rendszeresen tartsa a kapcsolatot ismerőseivel. Ez lehet egy rövid kávézás, üdvözlet küldése karácsony alkalmából, egy érdekes cikk megosztása. A lényeg, hogy megmaradjon az ismeretség.

5. Építse kapcsolatait a közösségi médiában is.

Adja hozzá ismerőseit közösségi médiás kapcsolataihoz. Üzleti szempontból a LinkedIn számít mértékadónak, de a facebook is alkalmas lehet. Arra azonban ügyeljen, hogy a kapcsolatépítléshez személyes találkozás is kell.

Most csábítsunk reklám nélkül
Nem a nyár a leggyengébb időszak a toborzók szempontjából. A BrandJob tapasztalatai szerint a jól felépített és működtetett közösségi média aktivitás pont nyáron lehet a legeredményesebb. Ha tudjuk, mit és hogyan csináljunk.

6. Segítsen, ha kérik.

Ha valaki segítséget kér, ne utasítsa el, próbáljon valamit tenni érte. Ha érdemben nem is tud segítségére lenni, legalább javasoljon valakit, aki tudna segíteni. Nem tudhatja, önnek mikor lesz szüksége a másik félre.

7. Legyen őszinte és egyenes.

Mondja meg direktben, ha valamit szeretne kérni. A körmönfontan megfogalmazott kéréseknek rossz a hatása.

8. Mutassa meg magát a nyilvánosság előtt.

Személyes blog, kommentárok szakmai oldalakon, felszólalások konferenciákon. Bármilyen írás, megjegyzés segít abban, hogy a szakmabeliek komolyan vegyék, tisztában legyenek erősségeivel.

9. Azonos módon kezelje minden ismerősét.

Senkivel se éreztesse, hogy nem igazán fontos önnek az ismeretség. Nem lehet tudni, hogy melyik kapcsolat tud önnek igazán segíteni.

10. Legyen türelmes.

Egy valóban jó kapcsolatrendszer felépítése évekig is eltarthat. Ne sajnálja az ebbe fektetett energiát.

További karriertanácsokért kattintson ide!

Így hozzuk ki a legtöbbet a kapcsolatainkból
A kapcsolat az egyik legfontosabb tőke az üzleti életben, mégis sokszor elhanyagoljuk. Ha viszont tudatosan foglalkozunk a kapcsolati hálónkkal, óriási hatást érhetünk el. Az elmúlt években, ha minden energiánkat arra fektettük be, hogy felépítsük a vállalkozásunkat és megszerezzük az ehhez szükséges, elméleti gyakorlati tudást, akkor itt az idő, hogy kapcsolatrendszerünk fejlesztésével mindezt készpénzre váltsuk.