Tisztább élelmiszer kerülhet az asztalunkra

Elsősorban az élelmiszer-előállítók számára jelent fontos információt, hogy mostantól az uniós tagállamokban – a korábbi irányelvekben történt szabályozás helyett - közvetlenül és kötelezően alkalmazandó EU rendelet szabályozza az élelmiszerekben felhasználható különböző élelmiszer-adalékanyagok tisztasági követelményeit.

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Van amiben teljesen tilos adalékanyagot használni

A rendelet mellékletében található leírás egyebek közt tartalmazza az egyes adalékanyagok hivatalosan használható megnevezését, jelölve azok szinonimáit is, valamint maximális nehézfém tartalmát.

Az élelmiszer-biztonság szempontjából is fontos, hogy kizárólag a hivatalos megnevezések, vagy az E-számok tüntethetők fel az élelmiszerek jelölésében.

Az EU rendelet magyar nyelvű szövege: A BIZOTTSÁG 231/2012/EU RENDELETE (2012. március 9.) az 1333/2008/EK európai parlamenti és tanácsi rendelet II. és III. mellékletében felsorolt élelmiszer- adalékok specifikációinak meghatározásáról

Ételek, amiket biztonsággal ehetünk

A natúr joghurt, vaj, kompót, tészta, közönséges kenyér, méz, víz és a gyümölcslé semmilyen adalékanyagot nem tartalmazhat. A bizottság új rendeletei lehetővé teszik az európai lakosság számára, hogy tudatosabban étkezzen. Az élelmiszer-adalékok – tartósítók, stabilizátorok, színezékek, édesítők – használata hamarosan biztonságosabb és átláthatóbb lesz, mint most. Az új jogszabályok rendelkeznek arról is, hogy az élelmiszerekhez csak meghatározott feltételek mellett adható adalék. Ezen túlmenően az élelmiszerek kategorizálásakor felsorolja az adalékokat aszerint, hogy milyen élelmiszer-kategóriákhoz adhatók.

Fontos előrelépés az egészséges táplálkozás felé vezető úton, hogy a bizottság elindította az engedélyezett adalékok biztonságosságának teljes körű újraértékelésére vonatkozó programját és elkészítette iránymutatását az adalékok új használatát kérelmezők számára. Az adalékok használatával szemben követelmény, hogy biztonságosnak kell lennie, technológiai szükségletnek kell indokolnia, nem vezetheti félre a fogyasztót, és a fogyasztó érdekét kell szolgálnia. A gyártóknak toxikológiai adatokat is prezentálniuk kell. Az Európai Parlament és a Tanács a 2008-as keretrendeletben határozta meg az élelmiszer-adalékanyagok használatára vonatkozó általános feltételeket, amelyek továbbra is hatályban maradnak. Az adalékokról szóló külön jogszabályok az ebben a rendeletben meghatározott általános keretre, elvekre és célkitűzésekre hivatkoznak.

Véleményvezér

Magyarországon a legnagyobb az állami beavatkozás mértéke a gazdaságba

Magyarországon a legnagyobb az állami beavatkozás mértéke a gazdaságba 

A nagy újraelosztási ráta ellenére alig jut az egészségügyre.
Argentínában kidobták a korrupt politikai elitet és kilőtt a gazdaság

Argentínában kidobták a korrupt politikai elitet és kilőtt a gazdaság 

Négy hónap alatt tűnt el a költségvetési hiány.
Újra lőnek az ukrán tüzérek

Újra lőnek az ukrán tüzérek 

Nagy hatótávolságú rakétákat is kapnak az ukránok.
Szégyenteljes helyre került Magyarország a jogállamisági index alapján

Szégyenteljes helyre került Magyarország a jogállamisági index alapján 

A magyar jogásztársadalom levizsgázott.
Schmitt Pál szelleme kísért Norvégiában

Schmitt Pál szelleme kísért Norvégiában 

A makulátlanság egy elengedhetetlen szempont Norvégiában.
Lengyelországnak jót tett a kormányváltás

Lengyelországnak jót tett a kormányváltás 

A lengyel gazdasági csoda nem három napig tart.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo