Tiszta kutya, menő üzlet

2015. július 03. péntek - 18:30 / kfarkas
  •    

A kutyakozmetikusi szakmához sok szeretet, hatalmas adag türelem és állandóan fejlesztett szaktudás kell. A sikeres saját szalonhoz pedig nem árt az sem, ha a nyitás előtt alaposan felmérjük a piacot.

Kép:PP/Hatlaczki Balázs

Archie fülig samponban megértő szemekkel néz rám, miközben helyet foglalok mellette egy hokedlin. Az ápolt óriásuszkár nyugodtan tűri, ahogy Czirják Helga, a Pepita Kutyakozmetika társtulajdonosa alaposan végigcsutakolja. Gyakorlatlan szememnek úgy tűnik, hogy kimondottan élvezi a fürdőt.

– Sajnos, a legtöbb kutyus nem rajong a szolgáltatásainkért, pedig nagyon jót tesz nekik – mondja Czirják Helga, és hozzáteszi: – A nyírást sok kutya élvezi, de a szárítást a legtöbben nem. Ezért kérjük a gazdikat, hogy hozzák magukkal a kedvenc jutalomfalatot, játékot, amivel megnyugtathatjuk, leköthetjük a vendégeket – meséli, miközben Archie-t a fülei mögött is alaposan megtisztítja.

– Elvégeztem a szükséges tanfolyamot, majd megnyitottuk a társammal, Molnár Zitával az üzletet. Először mindketten félállásban dolgoztunk a saját szalonunkban. Két évbe telt, amire teljes állásban a kutyakozmetikának szentelhettük magunkat – meséli a négy évvel korábbi indulás történetét Czirják Helga.

Pedig a nyitást alaposan előkészítették. Felmérték, Budapest melyik területén nincs kutyakozmetika, van viszont kereslet a szolgáltatásra. Ezután kitették a táblájukat.

– Persze nemcsak vártuk a vendégeket, hanem komoly kampányba is fogtunk, elsősorban a közösségi oldalakon, és szórólapoztunk, illetve másképp is hirdettünk – hangsúlyozza a Pepita tulajdonosnője.

Mint mondja, azzal ellentétben, mint sokan gondolják, az indítás nem akkora hercehurca, és a működtetés sem akkora gond. Mindig van szabadidő két kutya között az adminisztrációra, és persze egy jó könyvelő sem árt.

– Már majdnem ötödik éve foglalkozunk a kutyusokkal, de még mindig nagyon szeretem csinálni, nem veszítette el a varázsát. Jobb a függetlenség az alkalmazotti létnél. Az, hogy nem kell senkinek sem magyarázkodnom, megéri a vállalkozással járó procedúrát – teszi hozzá.

Az indulás óta folyamatos a fejlődés. Szeretnének nagyobb helyiségbe költözni, mert azt tapasztalják, hogy akkora az igény, hogy akár hárman is dolgozhatnának, de még nem találtak megfelelő üzlethelyiséget. Messzire nem mehetnek, hiszen nagyrészt a környékről fogadják az ügyfeleiket. Jövőbeni terveik között pedig egy olyan szalon is szerepel, ahol a gazdi együtt szépülhet a kutyusával

Miért a kutya?
Leginkább a hosszú szőrű kutyáknál jelentkezik az a probléma, hogy az ápolatlanság miatt megbetegszenek. Mi sem szeretünk koszosan járni, és ez egy kutyának sem öröm. Czirják Helga pedig nem érezte magát jól a bőrében alkalmazottként, az állatok – főleg a kutyák és a cicák – iránti rajongása mellett ezért a függetlenség volt az egyik legfontosabb motiváló tényező, amikor 29 évesen úgy döntött, hogy inkább saját vállalkozásba fog. Azt mondja, jó látni, amikor egy elhanyagoltabb „vendégük” örül, hogy kifésülik a szőrét.

– Így a kutyusok is gyakrabban eljutnának a kozmetikushoz. Főleg a hosszú szőrű kutyáknál lenne ez nagyon fontos, hiszen ha sok kosz gyülemlik fel a szőr alatt, az árt a kutyák bőrének. Ha pedig még csak kifésülve sincs, szellőzni sem tud, ami rengeteg betegséghez vezethet. Szerencsére egyre több olyan gazdi van, aki jobban odafigyel a kutyusára, de még mindig kevesen vesznek tudatosan kutyát. Sokan csak később döbbennek rá, hogy a hosszú szőrű kutyákat ápolni, fésülni kell – emeli ki Czirják, aki szerint érdemes kikérni egy kiképző vagy állatorvos segítségét, tájékozódni a szükséges ápolásról, a helyigényről, és arról, hogy mik az adott fajta szükségletei.

– Kozmetikust se hasra ütésre válasszunk! Nézzünk körül az interneten, menjünk el személyesen az üzletbe, hiszen több órára arra az emberre bízzuk a kedvencüket – mondja Czirják Helga.

A jó kutyakozmetikusnak szerinte hatalmas a türelme, óriási a kutyaszeretete és alapos a szaktudása. Ők is folyamatosan képezik magukat, hiszen mindig vannak új eszközök, amelyeknek a használatát meg kell tanulni, mindig vannak új trendek, amelyeket követni kell, máskülönben lemaradnak a versenytársaik mögött. Eközben átnyalábolja Archie-t, és gyengéden szárogatni kezdi.

– Persze a fizikai erő sem árt, és ismerni kell a kutyák jelzéseit is, mikor készülnek harapni, mikor feszültebbek, mikor nyugodtak. Egyszer egy olyan kutyus harapott meg, amelyik semmilyen jelet nem adott. Erre nem lehet felkészülni, ez benne van a pakliban.

Kutyaszeretetből üzlet

Először hobbi volt, aztán életmód, mostanra pedig üzlet is a “kutyázás” Karádi Róbert, a II. Kerületi Kutyaiskola vezetője számára. Egész nap terepen, kutyák között dolgozik, de azt vallja, elsősorban az emberekkel van dolga.

Külföldön teljesen természetes az is, hogy egy elegáns hölgy vagy úr az öltözékéhez és státuszához illő kutyafelszerelést vásárol kedvence számára. Ha Magyarországon egyelőre viszonylag szűk is az a réteg, aki megengedheti magának a prémium minőséget, rájuk érdemes üzletet építeni, bizonyítja a Luludog sikere.