Testbeszéd az üzletben: így sugározz magabiztosságot

2017. november 30. csütörtök - 07:30 / piacesprofit.hu
  •    

Mind a magán-, mind az üzleti életben rendkívül fontos a magabiztos fellépés, hogy ezzel megbízható, határozott és céltudatos ember képét mutassuk magunkról. Lehetnek a szavaink bármilyen átgondoltak és lehengerlőek, ha a gesztusaink más képet mutatnak, akkor nem érhetjük el a várt hatást. Szakértőnk segítségével most mutatunk néhány hasznos technikát, amelyet bevethetünk az üzleti tárgyalásokon.

A testbeszédünk világos képet ad arról, hogy mit gondolunk önmagunkról, és milyen érzéseket táplálunk önmagunkkal szemben. A magunkról alkotott véleményünk megmutatkozik a testtartásunkon, a gesztusainkban és a reakcióinkban is. A testünk egyfajta tükörképe a belső világunknak, a körülöttünk élő emberek pedig ezt a képet látják rólunk, így ez alapján is ítélnek meg. Ha megfigyeljük a sikeres üzletemberek és üzletasszonyok testbeszédét, akkor nagyon sok hasonlóságot figyelhetünk meg. A gesztusaikkal nagyon erős és határozott üzenetet közvetítenek, ami így hangzik: „Bízom önmagamban, a képességeimben és a tudásomban!” Ezek a kimondatlan üzenetek pedig nagyban hozzájárulnak ahhoz, hogy a tárgyalópartnereik magabiztosnak, céltudatosnak, dominánsnak vagy szinte már tévedhetetlennek látják őket.

Ha magabiztosságot akarsz közvetíteni a tárgyalópartnered felé, akkor tudatosan kell irányítanod a testbeszédedet. Nézzük, hogyan!

Amire figyelj a tárgyalás alatt:

Nyisd meg a tested!

Ha magabiztosnak akarod mutatni magad, akkor szokásoddá kell tenned a nyitott testtartást. Amikor csak a tárgyalás alatt lehetőséged adódik rá, akkor nyisd meg a tested, helyezd a kezeidet az asztalra vagy a melletted lévő szék háttámlájára, a szituációnak megfelelően légy a lehető leglazább, és gesztikulálj bátran. Ha állsz, akkor állj kisterpeszben, tedd a csípődre a kezed, vagy emeld a kezeidet távol a testedtől, esetleg dőlj neki tárgyaknak. Próbálj meg a lehető legtöbb helyet elfoglalni a térből! Ha megnyitod a tested, azzal azt a kimondatlan üzenetet fogalmazod meg, hogy nem tartasz a másiktól és a tárgyalás végkimenetelétől.

Amit nem mondunk el, az is látszik rajtunk
Mindennapi tevékenységünkben az élőbeszéd mellett nagy jelentőségük van a kísérő, esetenként önálló jelentéssel, funkcióval bíró nem verbális jeleknek, ezek tudatos alkalmazásának. A tudatosságnak nagy a szerepe, ugyanis e jelek egy részét önkéntelenül adjuk, de alkalmazhatjuk ezeket nagyon céltudatosan is.

A nyitott testtartás nyugalmat és a biztonság érzetét közvetíti a tárgyalópartnered felé!

Ezzel szemben, ha a testtartásod zárt, például összekulcsolod a bokádat, karba teszed a kezeidet, összehúzod a tested, vagy átkarolod magad, akkor bizonytalan, nyugtalan, feszült benyomást keltesz. Ezt a bizonytalanságot pedig a partnered is látni fogja rajtad! A testünk bezárása egy tudatalatti ösztönünk, ami arra késztet minket, hogy bizonytalan helyzetekben karjainkkal védjük a létfontosságú szerveinket.

A tárgyalóasztalnál kerüld a zárt testtartás minden formáját!

Emeld meg az állad!

Az önmagukban bizonytalan emberek tudattalanul lehajtják a fejüket, hogy ezzel védelmet biztosítsanak az egyik legérzékenyebb pontjuknak, az álluknak és ezzel együtt a nyakuknak. Ennek a mozdulatnak igen komoly negatív üzenete van, méghozzá az, hogy gyengének érzik magunkat. A főhajtás gesztusát mindenki felismeri, és a megadással azonosítja! A magabiztos emberek nem félnek feltárni sebezhető pontjaikat, és szinte felkínálják az állukat, amivel erőt és dominanciát kívánnak közvetíteni. Emeld meg te is az állad!

Amire figyelj a prezentációd közben:

Érintsd össze az ujjhegyeidet!

A magabiztos előadók használják előszeretettel az úgynevezett „ujjhegyek összeérintése” nevű gesztust, ami azt a kimondatlan üzenetet fogalmazza meg, hogy: „Tudom, hogy miről beszélek, de nem akarom rád erőltetni az akaratomat.”  Ennek a kéztartásnak az üzenete olyan erősen hat a hallgatóságra, hogy minden nyilvánosan fellépő előadónak (politikusoknak, előadóművészeknek, tanítóknak stb.) oktatják is. Ez a gesztus azonnali szimpátiát képes kiváltani a hallgatóság tudatalattijából azt az érzést keltve, hogy az előadó őszinte, biztos a szavaiban, és nem akarja becsapni őket.

Testbeszédhibák – tényleg érdemes kihúzni magunkat?
Nem volt haszontalan, hogy gyerekkorunkban megtanultuk, mindig húzzuk ki magunkat, hisz még az üzleti életben is kamatoztathatjuk a jó testtartást. A nonverbális kommunikáció segíthet eladni magunkat, de akár tönkre is tehet egy tárgyalást.

Mutasd a hüvelykujjad!

A hüvelykujjak mutatása például gesztikuláció közben határozottan a magabiztosság és a jellem erősségének a jele. A határozott előadó testbeszédének szerves része, különösen olyan emberek társaságában, akiknek imponálni akar. A hüvelykujjak mutatásának rengeteg formája van, de a jelentés mindnél ugyanaz. „Nagyon jól érzem magam a bőrömben, és a dolgok úgy alakulnak, ahogy szeretném!”

A toronysisak!

A toronysisak az egyik legmegbízhatóbb kézjele annak, hogy az illető maximálisan megbízik önmagában és a szavaiban. A leggyakoribb formája, amikor a kéz ujjainak hegye könnyedén a másik kéz ujjaihoz nyomódik, ezzel „toronysisak” alakzatot hozva létre. A magabiztos, vezető típusú személyek jellemzője ez a gesztus.

Csak ajánlani lehet, hogy az itt felsoroltakból legalább néhányat építs be a mindennapi kommunikációdba, hiszen már egy-egy mozdulat tudatos, megfelelő helyzetben történő alkalmazása is sokkal sikeresebbé tehet.

Szerző:

Kugler Ádám

Viselkedéskutató

Manipuláció és udvariasság az üzleti tárgyaláson
Mivel egy üzleti tárgyalás nem mindig a fair play színtere, érdemes jártasságot szereznünk a manipulatív tárgyalási technikák világában is. Ha nem is akarjuk alkalmazni őket, fontos, hogy felismerjük, és adott esetben védekezni tudjunk velük szemben.

Feliratkozom a(z) Cégvezetés & irányítás téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek