Tervezzen előre, gazdálkodjon eredményesen!

2015. szeptember 28. hétfő - 14:12 / piacesprofit.hu
  •    

Innovatív döntés előkészítő eszköz a növénytermesztéssel foglalkozó gazdálkodók számára – Szántóföldi Költség-összehasonlító webalkalmazás indult.

Az Agroinform.hu a Dow AgroSciences Hungary Kft. támogatásával és az Agrárgazdasági Kutató Intézettel karöltve elkészítette az agrármédiában egyedülálló Költség-összehasonlító webalkalmazást, amellyel célja segíteni a hazai szántóföldi növénytermésztőket, hogy minél egyszerűbben és eredményesebben tervezhessék meg kiadásaikat, optimalizálhassák pénzügyeiket a legjobb terméshozamok elérése érdekében, ezáltal pedig növelni tudják versenyképességüket.

A webalkalmazás segítségével a gazdálkodók a saját ráfordításaikat és hozamadataikat hasonlíthatják össze a magyar vagy a régiójukban szántóföldi termelést folytató gazdák vetőmag-, növényvédő szer-, műtrágya-, összes állandó-, egyéb változó költségével és terméshozamaival. Az országos és regionális adatokat az összehasonlításhoz Magyarország legjelentősebb agrárökonómiai szervezete, az Agrárgazdasági Kutató Intézet tesztüzemi rendszere szolgáltatja, mely évről évre nemzetközileg is elismert módszereket alkalmaz adatbázisa naprakész frissítéséhez.

Kép:sxc

A webalkalmazás a hat leggyakoribb szántóföldi kultúrára vonatkozó adatokat tartalmazza. Ennek megfelelően a felhasználók a saját búzára, kukoricára, repcére, napraforgóra, őszi- és tavaszi árpára vonatkozó termelési adataikat vethetik össze a rendszerben tárolt információkkal. 11-féle szempont szerint kérhető kalkuláció – földrajzi szempontok, területnagyság és hozamcsoportok alapján. Az összes szempont szerint három vizuálisan látványos grafikon készül az eltérések megítélésének megkönnyítése és a szükséges lépések meghatározásának egyszerűsítése érdekében, amelyet a program e-mailben is elküld a felhasználónak.

A Költség-összehasonlító webalkalmazás megnyitja az utat olyan adatok felhasználásához, mely a magyar szántóföldi gazdálkodók széles körének nyújt útmutatást egy jobb gazdasági év irányába.

Dr. Feldman Zsolt agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár az alkalmazást egy tükörhöz hasonlította.

– Ha a termelő maga elé tartja, láthatja, hogy hol kell jobban fésülködnie, vagyis melyek a gazdaságának gyenge és erős pontjai. Magyarország adottságait és a termelési átlagait tekintve nyilvánvaló, hogy van hová fejlődni. Az ország szántóterülete 4,7 millió hektár, ezt a területet kell minél hatékonyabban kihasználni. Ez az új webalkalmazás egészséges fejlődésre ösztönzi a gazdákat, ezért érdemelte ki az OMÉK Agrárfejlesztési Díjat . mondta a helyettes államtitkár.Kiemelte, a szántóföldi növénytermesztés a magyar mezőgazdaság kibocsátásának 40 százalékát adja, ezért fontos, hogy a termelők egyre tudatosabban gazdálkodjanak. Ehhez hatékony segítséget jelenthet a Költség-összehasonlító webalkalmazás.

 

Feliratkozom a(z) Költségkímélés téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek