Tényleg lenyomta a kata az evát

2015. szeptember 04. péntek - 15:01 / piacesprofit.hu
  •    

Bár az előzetes várakozásoknál lassabban, de elkezdték felfedezni a katát a vállalkozások. Egyre többen hagyják ott az evát az Állami Számvevőszék jelentése szerint.

Kép:Pixabay

Már tavaly is csak alig valamivel több mint 40.000 evás (egyszerűsített vállalkozói adó) vállalkozást tartottak nyilván, az Állami Számvevőszék (ÁSZ) költségvetési folyamatokról szóló, a napokban publi­klált jelentése szerint pedig az idén az év első hat hónapjában tovább csökkent az evát választók száma. Igaz, csak 8,7 százalékkal, viszont a költségvetés tervezésekor 15 százalékkal számoltak. (Emiatt a bevételi előirányzat túl is teljesül majd.) – írja a vg.hu. Az eva helyét egyértelműen átvette a kata (kisadózók tételes adója).

A NAV korábban azt közölte, az MTI megkeresésére közölte: tavaly december 31-én mintegy 100 ezer katás vállalkozást tartottak nyilván, ebből 86 ezer egyéni vállalkozóként, 14 ezer társas vállalkozásként működött. A 2014-es pénzforgalom meghaladta a 42,2 milliárd forintot. Idén május 31-én csaknem 114 ezer katás adózó volt, mintegy 99 ezer egyéni vállalkozó és 15 ezer társas vállalkozás. A január-májusi pénzforgalom csaknem elérte a 21,8 milliárd forintot.

A kata adózás előnyeiről és veszélyeiről itt olvashat részletesebben.

 

 

Feliratkozom a(z) Adózás téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek