Tényleg csak szuperhősöket keresnek a HR-esek?

2015. szeptember 07. hétfő - 08:10 / piacesprofit.hu
  •    

Tényleg csak szuperhősöket keresnek a HR-esek? Egy álláshirdetés 10 pontjából vajon mindegyiknek meg kell felelni? És valóban "teljhatalmú" a HR-es? Mutatunk néhány gyakori álláskeresői tévhitet - és azt is, hogy miért tévesek.

Freestockphoto

“Az interneten olvasható álláshirdetések többsége kamu.”

Az állásra vadászókat “fiktív” ajánlatokkal riogató cégek rémképe sem újkeletű az álláskeresők körében. Csakhogy ez a jellegzetes csúsztatások közé tartozik és az aggodalom nem megalapozott. A fizetős oldalakon megjelenő álláshirdetések költségei ugyanis eleve értelmetlenné teszik, hogy a hirdető cégek nemlétező munkakörökre pazarolják a pénzt és energiáikat – figyelmeztet együttműködő partnerünk, a Monster.hu.

„Alig van nekem szóló hirdetés.”

Előfordulhat, hogy az álláskeresők azért érzékelik némiképp kevésnek a nyilvánosan megjelenő álláshirdetéseket, mert a megüresedett pozíciók kb. 50-80%-a a rejtett álláspiacon – azaz a hirdetők kapcsolatrendszerében “kel el” – még mielőtt nyilvánosan meghirdették volna azt. A hatékonyabb állásvadászat érdekében ezért célszerű az állásportálok böngészése mellett a kapcsolatrendszerünkben is körbenézni álláskereséskor.

“Dühítő, hogy a HR-esek csak tökéletes pályázókat, gyakorlatilag Superman-eket keresnek.”

6 ok, amiért nincs válasz az álláspályázatra
Már hosszabb ideje pályázik kitartóan állásokra, de az erőfeszítéseknek még mindig semmi eredménye, az elküldött CV-kre semmiféle reakció nem érkezik? Mi lehet ennek az oka? Íme néhány gyakori magyarázat a Monster.hu-tól.

Bár ez az egyik legelterjedtebb tévhit, mégsem felel meg az igazságnak. A valóság: a HR-esek többsége nem supermaneket, hanem őszinte, autentikus és hiteles embereket keres a meghirdetett pozíciókra. Valóban sokan túllőnek a célon a hirdetésekben. Ennek oka, hogy a legjobbat akarják. Tapasztalat: a munkáltatók a szakmai és a nyelvtudás tekintetében nem kötnek kompromisszumokat, de a felsorolt pontok közül néhányban azért engedékenyek, ha a helyzet úgy kívánja. Pályázzunk tehát bátran!

“Bosszantó, hogy olyan HR-esek akarnak a sorsomról döntést hozni, akik nincsenek is igazán képben a munkámat illetően.”

Minden álláskereső megnyugtatására: korrekt cégeknél és professzionális toborzási körülmények között kizárt, hogy csakis a HR pozitív véleményén vagy épp az ő ellenjavallatán múljon a toborzás-kiválasztás, illetve az állásinterjúk végső sikere. A HR/személyzeti tanácsadó cégek értékelése csupán a pályázóról kialakuló összkép egy része. Nem véletlenül találkozik és vesz részt interjún az álláskereső a HR-es mellett egy vagy több szakmai vezetővel, a cégvezetővel, sőt esetenként akár a cégtulajdonossal is. Ráadásul nem ritka, hogy még a HR-esnek is van az álláskereső által megpályázott területen szakmai tapasztalata.

Őszinteséggel lehet ütni a munkaerőpiacon?
Formabontó módon tesztelte a személyzeti szakembereket egy új, saját maga által kitalált önéletrajzi sablonnal egy amerikai kreatív ügynökség vezető munkatársa. Jeff Scardino a hibáit és a kudarcait is beleírta önéletrajzába. Mi lett az eredménye?