Tényleg az áfa a gond a hallal?

2017. február 14. kedd - 06:18 / piacesprofit.hu
  •    

A halhús áfájának 5 százalékra csökkentése lendületet adhat a magyar akvakultúrának, a halászati termékek előállításának, és segíti a fogyasztás növekedését – mondta Németh István, a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (MAHAL) elnöke az M1 aktuális csatornán.

Németh István kiemelte: az áfacsökkentés 15 százalékkal csökkentheti a halárakat. Az ágazat legnagyobb problémája, hogy a sertés- és a baromfihús áfájának csökkentésével versenyhátrányba került. A fogyasztók a halak árát magasnak tartják, mivel jelenleg egy kilogramm sertéscomb csont nélkül annyiba kerül, mint egy kilogramm élő ponty – tette hozzá.

halászok csónakban

Kép: MTI

Hozzátette: Magyarország a környező országokhoz képest versenyhátrányba kerülhet amiatt is, hogy januártól egy uniós irányelv alapján a halastavakat elárasztó vízért is fizetni kell vízkészlet-használati járulékot. Jelezte: kezdeményezték a rendelet módosítását a belügyi tárcánál, mert az továbbrontja az alacsony jövedelmezőséget. A karácsonyt követő hónapokban alig akad vevő a szakboltokban, a karácsonyi időszakban a lakosság az éves mennyiség 60-70 százalékát elfogyasztja.

Marad a halászati tilalom a Balatonon
A kereskedelmi halászat továbbra is tiltott marad a Balatonon, bemutató halászatot majd egyedi engedélyek alapján lehet tartani. Itt találja a részleteket.

Beszélt arról is, hogy 2016 végén megalakult a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet a Magyar Haltermelők és Halászati Vízterület-hasznosítók Szövetsége és a Magyar Akvakultúra Szövetség egyesülésével. Magyarország a 3. legnagyobb pontytermelő ország Európában, a magyar édesvízi halak exportja jelentős, mintegy 30 millió eurót tesz ki évente. Az áfacsökkentés ezért is lehet az akvakultúra kitörési pontja – mutatott rá.