Tényleg a méret a lényeg

2015. október 01. csütörtök - 15:10 / piacesprofit.hu
  •    

Minél nagyobb egy vállalkozás, annál optimistább a jövőt illetően – derült ki a K&H kkv bizalmi indexének adataiból. A hazai vállalkozások főként a beszállítói kapcsolatokban látnak javulást, míg a pénzügyi eredményeiket, illetve a közterhek változását illetően borúlátóbbak lettek.

Kép: Pixabay

A hazai kkv szektor várakozásait mutató K&H kkv bizalmi index enyhe csökkenést mutat, a harmadik negyedévben -7 pontról -9 pontra mérséklődött. „Az index kismértékű változása mögött az áll, hogy jelenleg nem változott jelentősen a vállalkozások helyzetét leginkább meghatározó tényezők megítélése, csupán néhány területen történt figyelemre méltó elmozdulás. Javulást főképp a szállítói kapcsolatok terén látunk, míg erősebb csökkenés a közterhek és a vállalati pénzügyek várt változásánál figyelhető meg” – részletezte az eredményeket Kovács Viktor Zoltán, a K&H kkv marketing főosztály vezetője.

A beszállítói kapcsolatok javulása mögött az áll, hogy jelentősen megugrott a beszállítókkal való elégedettség: átlagosan beszállítóik 91%-ával elégedettek tökéletesen a cégek. A kiemelkedően magas arány tehát azt mutatja, hogy 10-ből csupán egy beszállítóval szükséges javítani a kapcsolatokon.

Ezzel szemben pénzügyeik alakulásával kapcsolatban az elmúlt negyedévhez képest negatívan nyilatkoztak a megkérdezett cégek. „Szerencsére nem tapasztalható negatív trend a cégek árbevétel- és nyereségvárakozásait illetően, mivel inkább a korábbi kiugróan optimista vélemények korrigáltak vissza. Az azonban egyértelműen megfigyelhető tendencia, hogy a pénzügyi eredményeik terén egyre kevesebben számítanak nagyobb árbevételre, illetve nyereségre és inkább szerényebb növekedéssel terveznek a vállalkozások” – hangsúlyozta ki Kovács Viktor Zoltán.

Szétvált a kkv szektor

A kilátások enyhe romlása azonban korántsem egységes, ugyanis cégméret szerint jelentős eltérések mutatkoznak. „Általában jellemző a szektorra, hogy a nagyobb cégek optimistábbak, míg a legkisebb cégek várakozásai a legvisszafogottabbak. Ez a jellemző azonban most igencsak felerősödött: a harmadik negyedév során a mikrovállalkozások várakozásai erőteljesen negatív irányba mozdultak, míg a kisvállalkozások kilátásai gyakorlatilag szinten maradtak, a középvállalkozások várakozásai pedig kifejezetten javultak, és immár stabilan a pozitív tartományban vannak” – tájékoztatott Kovács Viktor Zoltán.

Ilyen jó még sose volt – csak nem érezzük
Szeptemberben idei csúcsára ért a GKI–Erste konjunktúraindex értéke, de az optimizmus mértéke kissé elmaradt a tavaly év végitől. A felmérés szerint szeptemberben az üzleti várakozások idei csúcsukra kerültek a fogyasztóiak viszont kétéves mélypontjukra estek.