Tékozló utódok ellen itt a bizalmi vagyonkezelés

2019. február 24. vasárnap - 16:10 / Kriston László
  •    

Ha a cégvezető gyerekei nem alkalmasak a családi vállalkozás átvételére vagy szimplán nem érdekli őket a biznisz, vannak módjai a vagyonátörökítésnek úgy, hogy garanciákat és fékeket építhessen be az örökhagyó, s az örökösök ne kótyavetyélhessék el a vagyont és a céget. Erről is szó volt a Piac & Profit Generációváltás – Finisben című konferenciáján.

„Mindenki vár a csodára” – mondta Dr. Magyar Csaba, a TEP-vezérigazgató a Crystal Worldwide Zrt.-től, az Okleveles Adószakértők Egyesületének alelnöke.

Úgy látszik, a csoda megérkezett. „A bizalmi vagyonkezelés ingyenes és biztonságot nyújt, intézményét 2014-ben a polgári törvénykönyv (Ptk.) vezette be. A megállapodás a vagyonrendelő, a vagyonkezelő és a kedvezményezett között áll fenn. A nyugati világban még kisállattatásra is használják.” „Az MNB regisztrálja az ilyen szerződéseket és ad ki róluk igazolást. Kedvezőbbek a bizalmi vagyonkezelést érintő kitételek az adójogban, mint a magánalapítvány esetében. A vagyonátadásnak és vagyonkiadásnak része lehet a hozam is, ami úgy adózik, mintha osztalék lenne” – mondta Dr. Magyar.

Kép: Money Gram

Kép: Money Gram

A bizalmi vagyonkezelés arra is jó, hogy elfedje a valódi tulajdonosokat. „Ha valaki nem szeretne látszódni, az üzleti titkait így védheti. Ezzel kapcsolatban elhangzott néhol, hogy a strómanság intézményét legalizálták… De ez szabályozott keretek között történik” – tette hozzá Dr. Magyar Csaba.

Holdingstruktúra

Ahol több családtag rendelkezik üzletrésszel egy cégben, ott érdemes „kétszintű családi struktúrát létesíteni, ennek elvégzése legfeljebb fél évbe telik. Mindenki a saját kis holdingtársaságában tartja a vagyontárgyait, ami a testvérre vagy a testvér gyerekeire már nem tartozik. Mert nem kérhetem a gyerekemet arra, hogy kössön vagyonelosztási és házassági szerződést a párjával” – magyarázta Dr. Erdei Márton, a Deloitte Private szenior tanácsadója.

Kivásárolt üzlettársak
Ahol a cégalapítók vagy üzlettársak többen vannak, kérdés, hogy tisztítani akarja-e a cégvezető a tulajdonosi viszonyokat, hogy a gyerekei egész céget örököljenek és vezethessenek. „Megvettem a két társtulajdonos üzletrészét. Ez két év alatt zajlott le. Az utóbbi öt évben olyan kvalitású embereket vettem fel, akikben van utódlási lehetőség” – mondta Prohászka Ottó, a Tutti Kft. ügyvezető igazgatója.
Előttem az utódom?
Már a nyugdíj felé kacsingat a rendszerváltáskor az üzleti életbe lépett generáció, de a cégük átadásánál számos probléma felmerülhet. Az utódlást jól elő kell készíteni, és a folyamat cégjogi, illetve adózási meglepetésekkel is szolgálhat. Egy rendhagyó kettős interjúban a téma szakértőit kérdeztük a generációváltás kihívásairól.

Feliratkozom a(z) Cégvezetés & irányítás téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek