Tb-forradalom a szomszédban

2017. november 28. kedd - 15:02 / piacesprofit.hu
  •    

A szakszervezetek és a munkavállalók képviselői által erősen kritizált adó- és járulékcsomagot fogadott el a román kormány. A legvitatottabb intézkedés szerint 2018. január 1-jétől kizárólag a munkavállalók fizetik a tb-járulékokat.

A jelenlegi rendszerben a román foglalkoztatottak bruttó bérére 16,5 százalékos tb-járulék hárul, a foglalkoztató-kifizető pedig 22,75-23,45 százalékos járulékot fizet. A jövő évtől hatályba lépő, sürgősségi rendeletben rögzített változás szerint a munkavállalók bérét 35 százalékos tb-járulék-levonással terhelik meg, a munkáltatóknak pedig mindössze egy 2,25 százalékos járulékot kell a munkaerő-piaci (munkabiztosítási) alapba befizetni – figyelmeztet szakértő partnerünk, a Saldo Pénzügyi Tanácsadó és Informatikai Zrt.

A román pénzügypolitika álláspontja szerint a magánszemély foglalkoztatottakat sújtó járuléknövekedést az ugyancsak január 1-jén hatályba lépő adócsomag kedvező hatásai ellensúlyozhatják, elsősorban a személyi jövedelemadó 16 százalékos kulcsának 10 százalékra történő csökkentése.

(100 forint jövedelem után Magyarországon több mint 55 forint adót kellett fizetni 6-8-10 évvel ezelőtt. Ez mostanra lement 48 százalék körülire, az Európai Unióban viszont 40 százalékos átlagon van. Magyarországon jövőre 2,5 százalékkal csökkennek a munkáltatói terhek, az szja is marad. Az idei adótörvényekről részletesebben itt olvashat!)

A kormány a két intézkedés együttes hatásától a nettó bérek növekedését várja anélkül, hogy ennek árát a munkáltatóknak kellene megfizetni. A szakszervezetek ezzel szemben hangsúlyozzák, hogy bérnövekedésre csak akkor lehetne számítani, ha a munkáltatók a járulékokon megtakarított összeget legalább 20 százalékos béremelésre fordítanák, erre azonban a versenyszférában semmi garancia nincs. Az állami szektorban ugyanakkor a közalkalmazottakat érintő, nyáron elfogadott és 2018-ban életbe lépő 25 százalékos illetményemelés kompenzálhatja a járuléknövekedés kedvezőtlen hatásait.

Táppénz, gyed: fontos változás a munkáltatóknak

Feliratkozom a(z) Adózás téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek

Segítünk kiszámolni

EKÁER kalkulátor

kalkulátor

Céges bankszámla

kalkulátor

Pályázatkereső

kalkulátor