Tavasszal tülekednek a cégek az olcsó hitelért

2014. március 27. csütörtök - 15:06 / piacesprofit.hu
  •    

Nagyjából minden hatodik cég tervezi, hogy részt vesz az MNB Növekedési Hitelprogram folytatásában a K&H vállalati monitor kutatás adatai alapján. A hitelcélok között magasan a beruházásokra igényelt forrás vezet.

forrás: K&H vállalati monitor kutatás

„A vállalatok körében végzett kutatásunk azt mutatja, hogy a cégek mintegy 17 százaléka, tehát közel minden hatodik cég érdeklődik az MNB Növekedési Hitelprogramjának második szakaszában elérhető kedvezményes forrás iránt. A jegybank is bizakodó, véleményük szerint a második szakasz teljes keretét ki tudják majd osztani a cégek között.

Közülük nagyjából fele-fele arányban vannak azok, akik biztosan igényelni szeretnék a hitelt, illetve akiknél ez még bizonytalan. Időzítés szempontjából jellemzően inkább az év első felére tervezik a hiteligénylést, így az előttünk álló hónapokban az igények fokozódására számítunk” – tájékoztatott Hodina Péter, a K&H Vállalati ügyfélkapcsolatok igazgatóságának vezetője.

Az érdeklődést növeli, hogy idén már jobb feltételekkel kapható az MNB-hitel.

„Jelenleg a beruházási hitelek iránt tapasztaljuk a legnagyobb érdeklődést. A második szakaszban eddig mintegy 150 cég igényelt és kapott nálunk hitelt, több mint 10 milliárd forint összegben, miközben az igények jelentős része a közép-magyarországi, és a kelet-magyarországi régiókból érkezett” – tette hozzá a szakember.

A Növekedési Hitelprogram első fázisában az MNB összegzése szerint mindegy 61 százalék volt az új hitelek aránya, ezen belül is erőteljes érdeklődés volt a program beruházási hitele iránt.

„A K&H-nál már az első körben kiváltott hitelösszegeknek is csaknem 40 százaléka beruházások finanszírozását szolgálta. A második szakaszban pedig egyértelműen ez lehet az abszolút sláger a hitelcélokat illetően. Egyrészt mivel az eddig nálunk igényelt hitelek túlnyomó része, mintegy 75 százaléka fordítódik beruházások finanszírozására. Másrészt a vállalati felmérésünk is azt mutatja, hogy azoknak a cégeknek, amelyek szeretnének részt venni a jelenleg futó programban, a 80 százaléka beruházásra kívánja fordítani az igényelt összeget – legyen az akár új, vagy akár már folyamatban lévő beruházás” – mondta el Hodina Péter.

Így készüljünk hitelt felvenni, hogy meg is kapjuk
Minden vállalkozó felkapta a fejét az MNB 2,5 százalékos hitelének a hallatán, mégis nagyon kevesen tudták megszerezni ezt a forrást. A Piac&Profit szakértője segít, hogyan készüljünk, hogy nagyobb eséllyel lehessen sikeres a kérelem.

Feliratkozom a(z) Pénzszerzés téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek