Táppénz: járni jár, de mennyi?

2013. július 16. kedd - 08:17 / piacesprofit.hu
  •  
  • Előfizetés

A 2013. július 1-től hatályba lépő változások a táppénzszámítás módját érintik, miközben a jogosultság szabályait nem. Aki az elmúlt fél évben jobb fizetésű munkahelyre váltott, jobban jár.

A jogosultság nem változott, csak a számítás módja – kép: SXC

A jogszabály módosítása következtében az egészségbiztosításhoz kötődő pénzbeli ellátások (táppénz, terhességi-gyermekágyi segély, gyermekgondozási díj) összegét kizárólag annál a foglalkoztatónál elért jövedelem alapján állapítják meg, ahol a biztosított a keresőképtelenség fennállásakor biztosítási jogviszonyban állt – írta Pentz Edina, az RSM-DTM bérszámfejtési vezetője legfrissebb blogbejegyzésében.

Először is fontos leszögezni, hogy a szabályozás nem változik azokban az esetekben, amelyekben a munkavállaló (biztosított) nem változtatott munkahelyet az irányadó időszakban, vagyis a betegséget megelőző naptári év első napjától a betegséget megelőző napig. Ilyenkor a táppénz alapját az a napi átlagos jövedelem képezi, amelyet a keresőképtelen állapot kezdetét megelőző naptári évben kapott a munkavállaló munkáltatójától.

Abban az esetben, ha a biztosított a keresőképtelenség kezdetén az aktuális munkahelyen nem rendelkezik legalább 180 naptári napnyi jövedelemmel, a táppénz összegét a jogosultság kezdetét megelőző 180 naptári nap átlagos napi jövedelme alapján számítják ki.

Mi várható akkor, ha a biztosítottnak a keresőképtelenség kezdetekor fennálló jogviszonyában nincs jövedelme az irányadó időszakban? Ilyenkor a táppénzt a jogosultság kezdő napján érvényes minimálbér alapján állapítják meg. Ettől akkor kell eltérni, ha a biztosított szerződés szerinti jövedelme nem éri el a minimálbér szintjét. Ebben az esetben a szerződésben szereplő jövedelem képezi a táppénz alapját.

Olyan eset is előfordulhat, hogy a biztosított az irányadó időszakban munkahelyet váltott, aminek következtében a táppénz-időszak elején még nincs meg a 180 napi jövedelme az új helyen. Ilyenkor a táppénzt a szerződés szerinti jövedelem alapján kell megállapítani egészen addig, amíg az új munkáltatónál nem lesz meg a 180 napi jövedelem. E legutóbbi szabály azonban csak abban az esetben érvényes, ha a biztosított a keresőképtelenség kezdetét megelőzően rendelkezik összesen legalább 180 napnyi biztosítási viszonnyal. Mindebből az is látszik, hogy ha valaki táppénz előtti fél évben váltott jobban fizető munkahelyre, akkor jobban jár a táppénz kiszámításánál.

Kevesebbet vagyunk betegállományban
Az egészségbiztosítási pénztárak szerint hat év alatt a felére csökkent a betegállományban lévők száma, de nem azért, mert jobb egészségnek örvendenek. 2007-ről 2012-re több mint 270 ezerrel nőtt a táppénzre jogosultak száma, a táppénzes eseteké ugyanakkor a hét évvel ezelőtti 1,2 millióról 810 ezerre csökkent. Az ok a szakemberek szerint elsősorban a munkahely elvesztésétől való félelem, ez az, amiért a dolgozók jelentős része betegen is inkább megjelenik a munkahelyén. Pedig ennek számos veszélye van.

Feliratkozom a(z) Cégvezetés & irányítás téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek