Tanuljunk a legjobbtól! Íme Brian Tracy két titka

2016. március 01. kedd - 18:30 / piacesprofit.hu
  •    

Szakértőnknek lehetősége volt személyesen részt venni Brian Tracy, a világ egyik legismertebb menedzsment-tanácsadójának tréningjén. „Szakmabeliként igyekeztem ellesni tőle, hogy hogyan ad elő, figyeltem a stílusát, a mozdulatait, hogy milyen színpadi és előadói trükköket használt. És persze az előadás témájából is minden apró részletet figyelemmel követtem.” Két titokra lett figyelmes, ezeket osztja meg most az olvasókkal.

Brian Tracy Kép:youtube

Brian Tracy
Kép: youtube

A trükk az, hogy nincs trükk

Brian Tracy trükkje, hogy nem trükközik gyakorlatilag semmit! Egyszerűen kiáll, nem rohangál a színpadon, nem játszik a hangjával, nem használ Power Pointot. Egyszerűen csak baromi hiteles! És érződik rajta, hogy akar segíteni! Nagyon sok szeretet és affinitás van ebben az öregemberben – aki nem mellesleg Amerika és Nyugat-Európa legismertebb menedzseroktatója, üzleti körökben keresett előadó, konzulens és író.

Az első titok ennyire egyszerű volt, a második izgalmas információ már a tréning tartalmából derült ki.

Mi a sikeres vezetők titka Brian Tracy szerint?

Tréningjén Brian órákon keresztül szinte csak a tanulás fontosságáról beszélt. Kutatásokat idézett. Olyan felméréseket, amelyek a világ leggazdagabb embereiről készültek. Menedzserekről, akik kétszázhetvenszer többet keresnek, mint a beosztottaik. Olyan vezetőkről, akik havi tizennyolc millió forintnak megfelelő jövedelemmel rendelkeznek.

Visszakövették az életét a fiatal korukig ezeknek az embereknek. Az volt a feltételezés, hogy ők biztos sokkal tehetségesebbek és intelligensebbek voltak már fiatalon is. Hogy jobb családból származnak. Meg hogy kiváló oktatásban részesültek.

Megtanulni bármit, 20 óra alatt
Úgy látszik, nem volt igaza Malcolm Gladwellnek. Nem kell tízezer óra egy új készség elsajátításához. Rutinossá válhatunk akár húsz óra alatt is, bizonyítja The First 20 Hours: How to Learn Anything… Fast című könyvében Josh Kaufman. Itt olvashat róla.

A helyzet ezzel szemben az, hogy nem voltak sem tehetségesebbek, sem intelligensebbek. Egy részük bevándorló családból származott. Egy jó részük még a középiskolát sem végezte el. Amikor elkezdtek dolgozni, semmi sem látszott abból, hogy később majd milyen sokra viszik.

Akkor mi a különbség?

Egyetlen nagy különbség van csak köztük és átlagember között. Ezek az emberek legalább tíz órát tanulnak hetente, minden héten. A legtöbb ember csak az élete elején tanul. Esetleg még néhány évig a munkakezdés után. Aztán, ahogy Brian mondta, megy vissza a szórakoztatóiparba: a tévénézéshez, a bulizáshoz, a haverokhoz, a Facebookhoz. Ezek egyike sem tesz hozzá túl sokat az életéhez. Ezek egyike sem hoz hosszú távú, kiemelkedő nagyságrendű, pozitív következményeket az életében.

Ezért azt tanácsolom, használja ki azt az időt – amit mások szórakozással és múló dolgokkal töltenek – arra, hogy előrevigye az életét! Tanuljon és fejlődjön folyamatosan élete minden napján! (Hogy mit érünk ezzel? Itt soroljuk.)

Piroska Gyula
A cégvezetők barátja

Tanulnánk a neten, ha lenne mit

Sokszor hallani, hogy egy vállalkozás képzi az alkalmazottait, azok mégis lelépnek – akár a konkurenciához. Ez valós veszély, ám ennél csak az árt többet a cégnek, ha nem képezi a kollégákat, és azok maradnak. Saját fejlesztésünk mellett – a cég versenyképességének fenntartása érdekében – a körülöttünk lévők fejlődéséről is gondoskodnunk kell. Hogy kit, mire és hogyan érdemes képezni, arról itt olvashat részletesebben.

Feliratkozom a(z) Cégvezetés & irányítás téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek