Támogatást kap, ha elektromos töltőállomást létesít

2017. október 26. csütörtök - 16:05 / piacesprofit.hu
  •    

2017. július 1-jétől a társaságiadó-törvény értelmében adóalap-kedvezményt kaphatnak azok, akik az elektromos járművek használatához szükséges alapvető töltő-infrastruktúra kiépítését támogatják.

A jogszabály természetesen kiegészült az elektromos töltőállomás fogalmával, melynek értelmében a kedvezmény tárgyi hatálya az olyan eszközökre terjed ki, amelyek alkalmasak egy elektromos gépjármű energiatárolójának töltésére vagy cseréjére – írja az Adózásról Érthetően blog.

elektromos autó töltőn

Kép: Wikipedia

A kedvezmény igénybevételének feltételei, szabályai

Az adóalap-kedvezmény igénybevételére a beruházás befejezésének évében egy összegben kerülhet sor az adózó erre irányuló döntése alapján; amely később, önellenőrzés keretében már nem változtatható meg. Vagyis amennyiben az adózó jogszerűen élhetett volna a kedvezménnyel, de azt bármilyen okból elmulasztotta, vagy nem a maximálisan rendelkezésére álló összeget alkalmazta, azt a későbbiekben már önellenőrzéssel nem módosíthatja.

Az adóalap-csökkentő tétel mértéke az elektromos töltőállomás bekerülési értékének összege – a „meg nem térülő” eredmény erejéig.

Ennek kiszámítása a következők szerint történik:

  1. Először is meg kell becsülni, hogy a beruházás befejezésének adóévét követő 3 éves időszak alatt várhatóan mekkora pozitív működési eredményt termel majd az adott töltőállomás.
  2. Ha a becsült összeg kisebb, mint a bekerülési érték, akkor a kettő különbözete lesz érvényesíthető társasági adóalap-csökkentő tételként.
  3. Abban az esetben, ha a várható működési eredmény eléri vagy akár meg is haladja a bekerülési értéket (vagyis a beruházás „megtérül”), akkor csökkentő tétel nem érvényesíthető.

Ha a 3 éves időszak leteltével, már a tényadatok birtokában, kiderül, hogy a beruházás jobban megtérült, mint várták, a korábbi adóalap-csökkentést pótlékmentes önellenőrizés keretében kell kiigazítani. Érdemes tehát eredetileg egy nagyobb összegű csökkentést beállítani, majd 3 év után szankciók nélkül visszaadni, mert ellenkező esetben az egyébként még érvényesíthető összeget utólag már nem lehet igényelni.

Rengeteg elektromos autótöltőre lenne szükség
Iparági elemzők szerint az elektromos autók 2035-re elérhetik a kritikus tömeget az európai járműflottában, de a kritikus elem e fejlődésben az akkutöltők terjedése. Gyorstöltőkre lenne szükség, de alig van belőlük a világban, a többségük Kínában található.

A csökkentés összegét korlátozhatja viszont, hogy a kedvezmény a vonatkozó EU-jogszabályok szerint állami támogatásnak minősül, vagyis az érvényesített összeg – töltőállomásonként – nem lehet több 20 millió euró 9 százalékos adókulccsal számított értékének megfelelő forintösszegnél, vagyis kb. 540 millió forintnál.

A kedvezmény év közbeni beiktatásra tekintettel, az átmeneti rendelkezések alapján első alkalommal a 2017. június 30-át követően megkezdett beruházások esetében lehet igénybe venni az adóalap-kedvezményt.

Energiaellátók jövedelemadója

Az elektromos töltőállomások létesítésének kedvezménye szinte azonos feltételekkel érhető el az energiaellátók jövedelemadója rendszerében is, azzal a kikötéssel, hogy ugyanarra a töltőállomásra csak egyik adónemben érvényesíthető a csökkentés. Ezzel a jogszabály kizárja a kétszeres kedvezmény igénybevételének lehetőségét.  Az energiaellátók esetében lehetőség van arra is, hogy a társaság kapcsolt vállalkozásától a nem érvényesített csökkentő tételt nyilatkozat útján átvegye.

Feliratkozom a(z) Adózás téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek