Talán kijutnak végre a középkorból a magyar cégek

2016. december 07. szerda - 08:20 / piacesprofit.hu
  •    

Jóval többet terveznek a cégek IT eszközökre költeni, és egyre többen fordulnak a tartós bérlet, mint finanszírozási forma felé – derül ki a Rentasystem Kft. vállalati IT beruházásokat vizsgáló kutatásából. Több az ad hoc beruházás is - de ez esetben ez örömhírnek számít.

A Rentasystem 2016-os, 120 céget megkérdező telefonos felmérése hazai kkv-kat és nagyvállalatokat vizsgált. Az idei felmérés szerint jelentősen csökkent azok aránya, akik 2 és 8 év között, vagy 8 évnél ritkábban frissítik az IT eszközállományukat. Míg tavalyi közel 70%-a, idén a megkérdezettek mindössze 44%-a vélte úgy, hogy 8 évnél ritkábban frissíti az eszközparkját. Ellenben megduplázódott az ad hoc befektetések aránya, 23%-ról 46%-ra – ez azt jelenti, hogy gyorsabban reagálnak az új, változó technológiákra a vállalatok.

kéz klaviatúrán

Kép:Pexels

Hogy viszonyulnak ehhez a költések és azok nagysága? 2014-ben a megkérdezett vállalatok közel 80 %-a vélte úgy, hogy 2015-ben IT beruházásaik stagnálni fognak, közel 17 %-uk tervezett kismértékű növekedést, és csak 2,5 % valószínűsített jelentős bővítést. 2017-ben 57% stagnálást, 35% kis, vagy jelentős méretű növekedést tervez. Drámaian nőtt viszont a befektetésre tervezett összeg, Míg 2015-ben 85%, 2016-ban 54%, 2017-re pedig már csak 30% tervezett 2 millió Ft alatti összeget erre a célra.

A tavalyi évhez képest csökkenő azok aránya is, akik hardver beszerzésben gondolkoznak, a szerver és a szoftver, illetve az informatikai biztonság iránti igény viszont nőtt.

A modern cégnek a kilátásai is szebbek
Sokkal derűlátóbbak saját kilátásaik kapcsán azok a kis- és középvállalkozások, amelyek kihasználják a technológia adta előnyöket, illetve megfelelő adatelemző képességekkel rendelkeznek – hangzott el a Microsoft mai kerekasztal-beszélgetésén. A jövő szempontjából biztató, hogy az Ipsos MORI felmérése alapján a kkv-k 54 százalékánál már használnak felhőmegoldásokat Magyarországon.

Visszaszorulóban a készpénz, tovább erősödik a tartósbérlet

A Rentasystem által használt két mutatót egyike, a „Rentasystem IT Beruházási Barométer” az IT beruházások stagnálásának/csökkenésének, illetve növelésének egymáshoz viszonyított arányát vizsgálja. A vizsgált arányszám két évvel ezelőtt 0,25 volt, vagyis négyszer annyi cég tervezett idénre stagnálást/csökkentést, mint növelést. (Ha az IT Beruházási Barométer magasabb, mint 1, akkor beszélhetünk arról, hogy nagyobb a tervezett növelés, mint a stagnálás/csökkentés). Tavaly ez az érték már 0,55 volt, vagyis már csak kb. kétszer annyi cég tervezte szinten tartani vagy csökkenteni beruházásait, mint amennyi növelni, idén pedig 0,54, tehát nincs elmozdulás a tavalyi évhez képest.

Rentasystem IT Beruházási Barométer

A másik mutatószám a „Rentasystem IT Finanszírozási Index”, amely a tartós bérlet és a saját készpénzállomány finanszírozási formák egymáshoz viszonyított arányát vizsgálja, az adott év tényleges számai, és a következő évre tervezett számok függvényében. A vizsgált években mind a tervezett, mind a tényleges arányszámok növekedést mutatnak.  A 2016-os évben a tényleges arányszám 0, 099 lett, a 2017-es irányérték már 0,289.

Rentasystem IT Finanszírozási Index

6 technológia, amit jó, ha szemmel tartunk
Számtalan technológiai újítással szembesülünk szinte percenként, sok közülük gyorsan felülírhatja a megszokott üzletmenetet. Mutatunk hat olyan technológiát, amelyre mindenképpen ügyelniük kell a hazai cégeknek!

A megkérdezettek kétharmadának már több-kevesebb információja van a tartósbérlettel kapcsolatban, a hozzáértés szerepének fontossága és a rövid ügyintézési időt pártolók aránya nőtt.

A Rentasystem Kft. ügyvezetője, Székely Balázs szerint a hazai piac, lassan, de biztosan követi a nemzetközi trendeket. Szerinte látványos a vásárlások arányának visszaszorulása, és már nem csak a céges autóflották, hanem az IT eszközök terén is. A technológiák annyira gyorsan változnak, hogy a vállalatok ma már gyakrabban hoznak ad hoc fejlesztési döntéseket is. Jó látni, hogy kevésbé tárgyi eszközökbe fektetjük a pénzünket, és inkább az emberi erőforrásra, marketingre, kutatásokra koncentrálunk, ez segíti a versenyelőnyt és likviditást, ez már kutatások szerint is a sikeresebb cégekre jellemző magatartás”.

Feliratkozom a(z) Info & tech téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek