Találékony magyarok: CSOK-al veszik, aztán kiadják

2016. február 25. csütörtök - 11:33 / piacesprofit.hu
  •    

A fővárosban továbbra is nagy a befektetési célú ingatlanvásárlók aránya, holott a támogatási környezet a lakhatási célú vásárlóknak kedvez. Csakhogy azok is ráéreztek a CSOK ízére, akik nem feltétlenül „lakni” akarnak az új lakásban.

tovább emelkedhetnek a lakásárak

Kép: Pixabay

Idén a budapesti ingatlanvevők átlag 44%-a befektetési célból vásárol. Arányuk 41 és 47 százalék között ingadozik hétről hétre, és nem tűnik úgy, hogy egyelőre csökkenne a jelenlétük. Holott előzetesen nem erre lehetett számítani, hiszen az idén életbelépő új CSOK szabályozás egyre nagyobb lehetőséget biztosít azok számára, akik saját célra vennének ingatlant. A jelenségnek több magyarázata is lehet a Duna House ingatlanközvetítő elemzése szerint.

Meglepődtek a bankok

Először is a bankokat váratlanul érte a január eleji CSOK módosításcsomag, amely azóta ismét változott és meg csábítóbb lett a vevőknek. Adminisztratív oldalról ezeket nem voltak képesek lekövetni és a mai napig vannak olyan pontjai a törvénynek, amellyel kapcsolatban felügyeleti állásfoglalásra várnak. Ennek az lett a következménye, hogy több pénzintézet is több alkalomból felfüggesztette a befogadást, vagyis egyelőre akadozik a rendszer.

A környezet bánja a könnyített CSOK-ot
Az a könnyítés, hogy a lakóingatlanok energiahatékonysági szintjét a jövőben nem kell figyelembe venni a CSOK összegének megállapításánál azt is magával hozza, hogy az energiahatékonysági szempontból jelenleg is rendkívül korszerűtlen ingatlanállomány fog tovább bővülni. Mivel a jogszabály nem írja elő, így az ingatlantulajdonosok felelős, hosszú-távra szóló döntésén múlik majd, hogy új otthonuk ne legyen energiapazarló.

Bajban a vevők

Bajban vannak a vevők is, hiszen szűkös a kínálat. Újépítésű oldalon alig akad lakás, ráadásul ezek árába a fejlesztők beépítették a CSOK összegét. A következő időszakban ez változni fog, hiszen rengeteg új projekt indul majd, de míg ezeket akár csak tervrajzról is elkezdik árulni, az inkább az év második fele lesz. Használtlakás oldalon szintén nehézkes a keresés, amelynek egyik oka a tulajdonosok kivárása, akik úgy számolnak, hogy a várható piaci fellendülés további áremelkedést von maga után.

Megveszik-kiadják

A képet tovább árnyalja, hogy bár magas a befektetői jelenlét, közülük sokan élnek a CSOK támogatással, ha megtehetik. A jogalkotó kivette a szabályozásból a második lakás tilalmát, így aki megteheti CSOK igényléssel vesz újat, ahova költözik és a régit kiadja (eladja), vagy be sem költözik, egyszerűen csak kiadja. A jogszabály szerint persze be kell költözni az így megvásárolt lakásba, de találékony nemzet hírében állunk. Valós képet tehát nehezen lehet kapni.

Az biztosan látszik, hogy a keresleti oldal megnőtt. A Duna House Keresleti indexe az elmúlt 6 év legmagasabb értékét mutatja, vagyis vásárlási szándékból nincs hiány. Az viszont kérdéses, hogy mind a pénzintézetek a szabályozási oldalról, mind pedig maga a piac ki tudja-e szolgálni ezt a növekvő igényt.

Segítünk kiszámolni

EKÁER kalkulátor

kalkulátor

Céges bankszámla

kalkulátor

Pályázatkereső

kalkulátor