Takarítókból sincs elég az országban

2017. március 14. kedd - 10:47 / piacesprofit.hu
  •    

Nagy a munkaerőhiány a takarítók körében, főként Budapesten és a Dunántúlon nehéz utánpótlást találni. Egy főállású takarító legalacsonyabb bére 110 ezer forint, de ha többet vállal, havi 180-200 ezer forintos jövedelemmel is számolhat - derült ki a Rendi, takarításközvetítésre szakosodott online platform felméréséből.

A Rendi nevű startup már több mint 100 vállalkozóval dolgozik együtt, és havi megrendeléseinek száma meghaladja az 1000-et. A megrendelések alapján másfélszer ennyi takarítónak is tudnának munkát adni, ha nem lenne munkaerőhiány.

Kép:archív

Kép:archív

Fiatal anyukák és nyugdíjasok is takarítással egészítik ki jövedelmüket

A kutatás szerint a dolgozók fele másodállásban végzi el másnál a házimunkát, 80 százalékuk 80-100 ezer forintot keres kiegészítésként. A több munkahelyen dolgozó, aktív korúak mellett egyre nagyobb a gyermekükkel otthon levő fiatal anyukák és a nyugdíjukat pótló 60 év felettiek aránya is a takarítók között – ismertette az adatokat Udvardy Szabolcs, a Rendi marketingigazgatója.

A közvetítő portál statisztikái szerint az átlagos napai munkadíj 10-12 ezer forint, amelyből 8-10 ezer forint marad a takarítónál. Mindenki maga dönti el, mennyit dolgozik, a központi adatbázisból a takarítók választhatnak, hogy hová szeretnének menni. A választást általában a lakás mérete, az extrák és a földrajzi elhelyezkedés határozzák meg – közölték. A Rendi statisztikái szerint a fővárosban és a közvetlen közelében élő takarítók maximum 5-10 kilométert utaznak egy-egy munkáért, vidéken azonban 20 kilométert is.

A Magyar Tisztítás-Technológiai Szövetség (MATISZ) tavalyi felmérése szerint 8-9000 takarító hiányozhatott az országból akkor, és szinte napról napra emelni kell a felajánlott munkabért ahhoz, hogy valaki elszegődjön takarítónak. A képzett munkaerő jelentős része vagy külföldre távozott, vagy elcsábították őket például a multik gyártósorai. Így a cégek sokszor szembesülnek azzal a problémával, hogy a magasabb bérért is csak képzetlen, esetenként megbízhatatlan munkaerőt találnak. Különösen problémás a helyzet Budapesten, Pest megyében és a Dunántúlon. A MATISZ adatai szerint átlagosan nettó 100-120 ezer forintos havidíjért lehet takarítót találni, már ahol lehet.

Vállalkozói igazolvány is szükséges

A startup alapmodellje szerint a cégen keresztül csak egyéni vállalkozói igazolvánnyal rendelkezők jelentkezhetnek munkára, akik a kata szerint adóznak, így a főállásúak havi fix 50 ezer forintot, míg a másodállásban dolgozók 25 ezer forintot fizetnek az államnak. A számlaképesség mellett az oldalon lévő kötelező online bankkártyás fizetés a garancia, hogy nem a zsebbe kerül a takarítói bér.