Tajvani titkok Pápán

2016. július 26. kedd - 07:30 / piacesprofit.hu
  •  
  • Előfizetés

Bár a Pápai Hús új tajvani tulajdonosának az üzleti stratégiáját és szándékait egyelőre még homály fedi, a konkurencia mégis örül a felszámolástól csődeljárásig bukdácsoló versenytárssal kapcsolatos fejleményeknek. Na de miért is?

Kép:  MTI Fotó: Nagy Lajos

Kép: MTI Fotó: Nagy Lajos

Sokáig tartotta magát a pletyka, hogy a Bakony Hús Kft.-től megváló felcsúti milliárdos, Mészáros Lőrinc veheti meg a pápai húsgyárat. Még július 11-én is erről cikkezett az egyik napilap, amikor a Nemzeti Reorganizációs Kft. közzétette: a sokadik próbálkozás után végre eredményes lett a Pápai Hús csoport cégei (Pápai Hús Élelmiszer-feldolgozó és Értékesítő Kft., Pápai Vagyonhasznosító Kft., Pápa-Ser Kft.) vagyonának értékesítésére kiírt pályázat.

Az eljárásra két ajánlat érkezett: ezek közül az egyiket érvénytelennek nyilvánították, mert a 200 millió forintot kínáló pályázó nem igazolta az ajánlati biztosítékon felül fennmaradó nettó vételi ajánlata szerinti fedezet rendelkezésre állását, a másik pályázó érvényes ajánlatát viszont a felszámoló elfogadta. A nyertes – az 1,134 milliárd forintos ajánlatával – a Tano Commerce Kft. lett. A cég Liu Chi-Jen érdekeltségébe tartozik, akit Frank Liuként – a Franklin Templeton kiemelt ázsiai partnereként – ismernek az üzleti világban.

A tajvani hátterű társaság vállalta, hogy a vételárat a szerződéskötést követő harminc napon belül megfizeti és folytatja a Pápai Hús csoport tevékenységét. A vevő legalább 2018. december 31-ig fenntart 650 munkahelyet, vállalja továbbá a termelési volumen növelését, a nemzetközi értékesítési piacok visszaszerzését és bővítését, a technológiai fejlesztést, valamint a vertikális integráció fenntartását.

A Pápai Hús új tulajdonosának üzleti stratégiáját és szándékait egyelőre még homály fedi, így nem tudni, mihez fog kezdeni a húsüzem felújításra szoruló épületeivel, a lerobbant vágóhíddal és a hozzá tartozó sertéstelepekkel, az üzlethelyiségekkel, a 165 járműből álló gépkocsiparkkal, a mintegy 800 mezőgazdasági és 1600 húsipari géppel, a több mint négyezer tenyészállattal, a raktáron lévő árukészlettel, valamint a márkanevekkel és a védjegyekkel. Hogy határozott elképzelése van Frank Liunak, azt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy már a múlt évben is próbálta megkaparintani a húsipari vállalatot. A pápai önkormányzat képviselő-testületi jegyzőkönyve szerint cége akkor mindössze egy eurót ajánlott a húsüzemért.

További részletek a Piac&Profit következő számában olvashatók!

Szerző:

Gyüre József

Jó kapcsolatai hozhatták ide a Pápai hús tajvani vevőjét
Egy Brit Virgin-szigeteken bejegyzett társaság tajvani tulajdonosához került a hányattatott sorsú pápai húsipari cégcsoport az értékesítésére kiírt pályázaton. Utánajártunk, ki a tulajdonos és mi csábíthatta ide.