Tabletre is kell fizetni az üreshordozó-díjat

2014. január 12. vasárnap - 12:07 / piacesprofit.hu
  •    

Csökkentek az üreshordozó-díjak, a díjfizetési kötelezettség azonban mostantól a táblagépekre is kiterjed. Az új rendszert közgazdasági elemzés alapján, a jelentősebb díjfizetőkkel egyetértésben alakította át az öt érintett szerzőijog-kezelő egyesület.

A tabletekre is vonatkozik – kép: SXC

Egy lépésben, 30 százalékkal csökken a mobiltelefonok és 20 százalékkal a digitális televíziózásnál műsorrögzítésre használt eszközök jogdíja, közölte hírlevelében a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület (HENT). A szifon.hu, Apple-termékekkel foglalkozó oldal becslései szerint az iPhone-ok listaára például 1-3 ezer forinttal csökkenhet, az iPadek viszont – kapacitásuktól függően – 4-6 ezer forinttal is drágulhatnak. Elképzelhető lehet az is, hogy az Apple “lenyeli” a jogdíj-változásokat, azonban mégsem ez a forgatókönyv tűnik valószínűnek, hiszen a beérkező termékekre vonatkozó díjat az importőrnek kell megfizetnie.

A változás oka az, hogy a fent említett elemzés szerint európai összehasonlításban a magyar díjrendszer kevés hordozótípust fed le, viszont az azokra fizetett díj aránylag magas. Ezért találták szükségesnek a zenék és filmek másolására leggyakrabban használt hordozók, a mobiltelefonok és a set-top-boxok jogdíjának csökkentését és terjesztették ki emellett a jogdíjfizetési kötelezettséget a táblagépekre. (A tavaly júliusban életbe lépett jogszabályi szigorítás jobban védi a szellemi tulajdonjogot.)

A jogkezelők évről évre reprezentatív felmérésekkel támasztják alá a jogdíjköteles hordozókról való döntésüket. Az utóbbi években Magyarországon elterjedtek a táblagépek, 2013-ban pedig használóik 93 százaléka végzett ezeken olyan tevékenységet, amely szerzői jog által védett alkotás tartós másolásával, tárolásával jár.

Elítéljük a hamisítást, amíg nem zsebre megy a játék
Az európai polgárok ugyan elismerik a szellemi tulajdon fontosságát, ugyanakkor bizonyos esetekben annak megsértését is elfogadhatónak tartják, főleg ha így pénzt takaríthatnak meg. Az európaiak 96 százaléka úgy gondolja, hogy a szellemi tulajdon fontos, mivel a feltalálók, az alkotók és az előadóművészek támogatásával ösztönzi az innovációt és a kreativitást. A maga nemében az Európai Unióban úttörőnek számító felmérés azonban arra is rámutat, hogy egyéni szinten az európaiaknak átlagosan a 34 százaléka úgy véli, a hamisított áruk vásárlása elfogadhatónak tekinthető, ha így pénzt takaríthatnak meg.

Feliratkozom a(z) Jogi kisokos téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek

Segítünk kiszámolni

EKÁER kalkulátor

kalkulátor

Céges bankszámla

kalkulátor

Pályázatkereső

kalkulátor