Szülés után új pályát választanak a nők

2016. június 29. szerda - 06:06 / piacesprofit.hu
  •    

2015-ben közel másfélszer annyi hölgy jelentkezett OKJ-s képzésre, mint az azt megelőző évben, és nőtt a diplomások aránya is a tanulók között. Egyre többen választják az új szakma lehetőségét a szülési szabadság után.

Kép: Restorsea

Kép: Restorsea

Egyre több női munkavállaló képzi át magát: a tavalyi adatok elemzéséből kiderült, hogy több mint kétszer annyi hölgy járt 2015-ben OKJ-ra, mint férfi. Nőtt az OKJ-s képzésben részt vevők száma az összes korosztályban, és bár továbbra is sokan jelentkeznek a középiskola elvégzése után, a legnagyobb számban a 25 és 34 év közötti nők iratkoztak be. Társadalombiztosítási ügyintézőnek jelentkeztek a legtöbben, de továbbra is vonzó a bérügyintézői és a vállalkozási mérlegképes könyvelő képzés is. Egyre népszerűbb a pénzügyi-számviteli ügyintéző OKJ-s képzés, amely közel négyszer annyi jelentkezőt vonzott tavaly, mint az előző évben. A 2014-es listán szereplő konyhai kisegítő helyett 2015-ben a sportedzői OKJ-s képzés iránt volt kiemelkedő az érdeklődés.

Az, hogy az OKJ-s képzésre jelentkezők kiugróan nagy arányban a 25–34 közötti korosztályból kerülnek ki, azt mutatja, hogy sokan választják felsőfokú tanulmányaik elvégzése vagy gyermekvállalás után ezt a képzési formát ahelyett, hogy visszatérnének korábbi munkahelyükre. Kiss J. Tamás, a Perfekt oktatási szakértője szerint ennek oka, hogy az OKJ-s képzések alternatívát és piacképes tudást kínálnak azoknak, akik nem tudnak elhelyezkedni saját szakmájukban, vagy szülési szabadságuk után nincs lehetőségük visszatérni eredeti foglalkozásukhoz.

Mire számítsunk a szülési szabadságról visszatérőben?
Ma már hazánkban is erősödik a tendencia, hogy a nők csak egy-másfél évet maradnak távol a munkától gyermekvállalás esetén. A kismamákat a jogszabályok is támogatják a munka világába történő visszatérésben, a szabályokra azonban érdemes figyelni .